Autor: Juuli Laanemets • 11. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikokku läheb registri muudatuse- ja krediidikulukuse eelnõu

Justiitsministeerium saatis 19. septembril toimuvale Riigikogu istungi esimesele lugemisele mitu eelnõu, millest üks keskendub krediidi kulukuse määra arvutamise täpsustamisele, teine elektroonilise äriregistri ja kinnistusraamatu töö reguleerimisele ja päringute tasude täpsustamisele.

Võlaõigusseaduse muudatuse eesmärk on tagada kõikvõimalike krediiditoodete jaoks krediidi kulukuse määra arvutamise ühtsed lisaeeldused, mis võimaldavad määra arvutada ühtsetel alustel ja ühetaoliselt. Eelnõu on ajendatud Euroopa Liidu direktiivi ülevõtmise vajadusest, mistõttu hakkab uus regulatsioon ühtemoodi kehtima kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. Kuivõrd krediidi kulukuse määra regulatsiooni üks peamisi eesmärke on anda tarbijale võimalus erinevaid pakkumisi nende kulukuse alusel võrrelda, siis annavad muudatused tarbijale paremad võimalused teha krediidi võtmise kohta kaalutletud otsus, mis omakorda tähendab paremat tarbijakaitsetaset.

Teine Riigikokku esimesele lugemisele saadetud eelnõu kaotab registri- ja kinnistusosakondade tööpiirkondliku seotuse, andes neile võimaluse menetleda ka teise piirkonna osakondadele esitatud kandeavaldusi ja teha kandeid selle piirkonna registrikaartidele ja registriosadesse. Selline muudatus võimaldab paremini jaotada koormust ning kiirendab registri- ja kinnistusosakondade tööd. Lisaks vähendab eelnõu äriseadustikus määratud trahvi suurust 320 eurolt 200 euroni, täpsustab äriregistri andmetega tutvumise põhimõtteid ning kehtestab elektroonilise äriregistri ja kinnistusraamatu andmetega tutvumise tasud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700