Autor: Juuli Laanemets • 6. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksutulu laekus kaheksa kuuga 67% aastaplaanist

Augustis laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse makse 429,2 miljonit eurot, kaheksa kuu kokkuvõttes on eelarvest täidetud 67,3 protsenti aastaks plaanitust.

Maksutulu on kaheksa kuuga kogutud 3,1 miljardit eurot, mida on 11,5 % rohkem kui mullu sama ajaga. Riigieelarvega võrreldes on makse laekunud üle ootuste, mis vastab ka rahandusministeeriumi viimasele prognoosile. Augustis hästi laekunud käibemaksu mõjutas tugevasti käibemaksu tagastuste madal tase. Juriidilise isiku tulumaksu, mis on võrdlemisi kõikuv tuluallikas, hea laekumise taga on mullune tugev majanduskasv. Maksulaekumised  peegeldavad kasvanud tarbijakindlust ning sisetarbimiseosakaalu suurenemist majanduses.

Sotsiaalmaksu laekus augustis 163,1 miljonit eurot, kaheksa kuuga on täidetud 67,4 protsenti eelarves kavandatust. Eelmise aasta augustiga võrreldes kasvas laekumine 6,3 protsenti. Juulis oli palga väljamaksete kasv 6,8 protsenti ning seda vedas jätkuvalt ehitussektor. Väljamakse saajate kasv kokku moodustas 1,4 protsenti, kuid ehituses oli see aastases võrdluses 6 protsenti.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus augustis 30,4 miljonit eurot, kaheksa kuuga on eelarvest täidetud 54,1 protsenti. Augustis laekus füüsilise isiku tulumaksu 12,9 protsenti rohkem kui aasta varem. Kohalikele omavalitsustele laekus augustis füüsilise isiku tulumaksu 55,7 miljonit eurot ehk 6,8 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus augustis 17,7 miljonit eurot, eelarves planeeritust on täidetud 79,1 protsenti. Võrreldes eelmise aasta augustiga kasvas laekumine 6,7 protsenti. Kasv tuli eelkõige erasektori väljamakstud dividendidelt tasutud tulumaksust.

Käibemaksu laekus augustis 145 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 68,8 protsenti. Laekumise tase on kõrge olnud kolm kuud järjest ning võrreldes eelmise aasta augustiga kogunes käibemaksu 26,4 protsenti rohkem, mida on mõjutanud sisetarbimise hoogustumisest tulenev käivete kasv. Sektorite lõikes näitasid kiiremat käivete kasvu ehitussektor ning mootorsõidukite müük, samuti ka toiduainete sektor ning hulgimüük.

Aktsiise laekus augustis 69,6 miljonit eurot, kaheksa kuuga on eelarvest täidetud 65,6 protsenti. Võrreldes eelmise aasta augustiga laekus aktsiise 11,2 protsenti rohkem, kaheksa kuu kokkuvõttes on laekumine kasvanud 8,4 protsenti.

Alkoholiaktsiisi laekus augustis 16,8 miljonit eurot ning kaheksa kuuga on eelarvest täidetud 67 protsenti. Laekumine kasvas võrreldes eelmise aasta augustiga 9 protsenti. Erinevalt juulist on augustis deklareeritud alkoholi kogused möödunud aastaga võrreldes veidi kasvanud - kange alkohol 3,7 ja õlle kogus 0,8 protsenti.

Tubakaaktsiisi laekus augustis 15,9 miljonit eurot ning aasta kokkuvõttes on eelarves planeeritust laekunud 61,3 protsenti. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kasvas deklareeritud sigarettide kogus 3,9 protsenti, samas on kaheksa kuu kokkvõttes laekumised kasvanud 9,8 protsenti.

Kütuseaktsiisi laekus augustis 34,9 miljonit eurot, mida on 11,5 protsenti rohkem, kui möödunud aasta samas perioodis. Võrreldes eelarve ootustega on kütuseaktsiisi laekunud rohkem ning kaheksa kuuga on eelarvest täidetud 66,7 protsenti. Jätkuvalt on languses bensiini deklareeritud kogused, mis langesid juulis võrreldes eelmise aastaga 2,5 protsenti. Samas kasvasid juulis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga diislikütuse ja erimärgistatud kütuste kogused kokku 7,6 protsenti.

Ettemaksukonto muutus vähendas augustis laekunud maksusummasid 5,1 miljoni euro võrra 424,1 miljoni euroni. Ettemaksukonto negatiivne muutus viitab, et augustis tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700