Autor: Juuli Laanemets • 2. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA kontroll pani inimesed jälle põgenema

Toitlustusettevõtetes läbiviidud kontrollide tulemusel laekus mais eelmise aasta sama perioodiga võrreldes riigieelarvesse 42 473 eurot rohkem makse.

Keskmine palk tõusis 2012. aasta mais võrreldes eelmise aasta sama kuuga 26 ettevõttes. 2011. aasta mais oli kontrollitud 85 ettevõtte keskmine palk 325 eurot, selle aasta mais aga 337 eurot, mis on 12 eurot enam. Töötajate arv tõusis mais 16 toitlustusettevõttes kokku 81 inimese võrra eelmise aasta sama kuuga võrrelduna.

Tänu maksuhalduri kontrollidele on sel aastal deklaratsioonidele lisatud ka hooajatöölisi, keda toitlustusettevõtted on suveperioodiks tööle värvanud.

Mai näitajate põhjal on 10 maksumaksjat saavutanud maksu- ja tolliameti poolt oodatud taseme nii käibemaksu kui töötasumaksete tasumise osas. Käibemaksu osas on oodatud taseme saavutanud 49 maksumaksjat ja töötasumaksete osas 19 ettevõtet.

Kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendiku sõnul on toitlustusettevõtete kontrollimisel ausa konkurentsi tagamine jätkuvalt ameti üheks prioriteediks. „Maksuhaldur jätkab kontrolle seni, kuni makse deklareeritakse ja tasutakse õiges mahus. Siin ei aita ka n-ö loominguline lähenemine, mida oleme samuti oma kontrollide käigus piisavalt näinud,“ lisas Lemendik.

Näiteks otsustas üks toitlustusasutuste nimekirjas oleva ööklubi/striptiisibaari administraator kontrollide sisenedes kiiresti tagaruumidesse joosta väites, et läheb juhatuse liiget kutsuma. Sama kiirelt liikunud ametnikud leidsidki koridorist juhatuse liikme koos kahe „tööriietuses“ striptiisitariga, kellel samuti väga kiire hakkas. Ametniku küsimuse peale, et miks isikud eest ära jooksevad, vastati, et töötajatele on vaja tutvustada tuletõrje varuväljapääsu.

Sama vaatluse käigus sulges ühe töötaja väidetav sõbranna end tualettruumi, kus tõmbas pidevalt vett ning keeldus väljumast. Küsimuse peale, et miks ta niimoodi riides on, kui ta siin ei tööta, väitis viimane, et tal hakkas palav.

Nimetatud näidete osas on maksumenetlus veel pooleli, kuid ettevõte on teinud juba deklaratsiooniparanduse ja lisanud deklaratsioonile töötajaid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700