Autor: Juuli Laanemets • 26. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KIK toetab miljoni euroga mõisaparkide hooldamist

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetas keskkonnaprogrammi esimese taotlusvooru raames mõisaparkide hooldamise ja arendamise 20 projekti kokku 1 037 227 euroga.

KIK-i nõukogu esimehe Keit Pentuse sõnul on kaitsealuste mõisaparkide korrastamise rahastamise puhul oluline tingimus, et mõisapargid ei jääks pärast kordategemist lukustatud alaks vaid et seal oleks võimalus jalutada igal huvilisel. „Ajaloolisi, väga ilusaid aga aastate jooksul käest lastud mõisaparke on Eestis kümneid, KIK pakub võimalust nende taastamiseks,“ lisas keskkonnaminister.

Suurima rahastuse summas 273 341 eurot sai Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli projekt, mis keskendub Olustvere mõisapargi hooldamisele. Mahuka investeeringu, 155 901 eurot, sai ka Türi Vallavalitsus Kabala mõisapargi rekonstrueerimiseks. Kabala mõisapargis parandatakse teid ja valgustust, rekonstrueeritakse mänguväljak ja virgestusalad ning remonditakse aiapaviljon. Parki paigaldatakse ka uued pingid ja prügikastid ning uuendatakse lauluväljakuala. Park saab ka uue haljastuse, seejuures korrastatakse ajaloolised alleed ja piirdemüürid.

Kokku rahastati looduskaitse programmist 71 projektitaotlust summas 2 520 602 eurot. Kõige rohkem toetati projekte looduskaitse elluviimiseks, kokku 30 projekti kogusummas 1 174 781 eurot. Märgalade lindude kaitseks kaasrahastas KIK ühte projekti summas 9000 eurot. Looduskaitse infrastruktuuri arendamiseks sai rahastuse 14 projekti kogusummas 426 905 eurot. Looduskaitse arenduseks, mis hõlmab endas kavasid ja inventuure, sai rahastuse 26 projekti kogusummas 909 916 eurot.

Keskkonnaprogrammis toimub aastas kolm taotlusvooru, millest käimasolevasse teise vooru saab looduskaitse programmi taotlusi esitada kuni 15. augustini 2012.

Looduskaitse programmi eesmärk on looduse kaitsmine selle mitmekesisuse säilimiseks, looduslike elupaikade ning loodusliku loomastiku, taimestiku ja seenestiku liikide soodsa seisundi tagamine ning kultuurilooliselt ja esteetiliselt väärtusliku looduskeskkonna säilitamine.

2000. aasta mais tegevust alustanud Keskkonnainvesteeringute Keskus on juhtiv keskkonnaabi ja -investeeringute suunaja. KIK suunab keskkonnakasutusest laekuva raha keskkonnaprojektide arendamisse, täidab Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi keskkonnaprojektide rakendusüksuse ülesandeid ning rakendab rohelist investeerimisskeemi (CO2 kvoodi müük ja toetuste vahendamine). Ühtlasi on KIKist võimalik keskkonnaprojektide arendamiseks laenu taotleda.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700