Autor: Juuli Laanemets • 11. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

140 000 ettevõttet esitab majandusaasta aruannet

30. juunil jõuab kätte ettevõtjate ja mittetulundussektori majandusaasta aruande esitamise aeg. Ligikaudu 140 000 juriidilist isikut peavad esitama 2011. aasta aruande.

1. juuni seisuga oli e-äriregistri andmetel kokku 139 340 aruandekohustuslast, kellest 25 438 ehk 18% olid juba oma 2011. aasta majandusaasta aruande esitanud. Eelmise aasta samal ajal oli esitatud aruandeid 16%.

Lisaks oli 1. juuni seisuga süsteemi sisestatud, kuid registrile veel mitte edastatud 10 224 äriühingu aruannet ja 2160 mittetulundusühingu aruannet.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on viimaste aastatega muutunud majandusaasta aruande esitamine lihtsaks nagu e-kirja saatmine. „Registrite ja Infosüsteemide Keskuse loodud portaal on väga hea abimees selle aruande esitamiseks, mida kinnitab ka fakt, et eelmisel aastal World Summit Awards 2011 konkursil tunnistati see keskkond maailma parimaks e-valitsuse lahenduseks. Samas on ka rahandusministeeriumi tehtud uuring näidanud, et 2010. aastal kulus ettevõtetel majandusaasta aruande esitamisele 2008. aastaga võrreldes ligikaudu 30% vähem aega, mis rahaliselt tähendas ligikaudu 4,6 miljoni euro säästmist,“ lausus minister.

Michali sõnul on varasemate aastate kogemus näidanud, et inimesed hilinevad majandusaasta aruannete esitamisega eeskätt hooletusest või lihtsalt teadmatusest.

„Näiteks ei teata alati, et aruanne tuleb esitada ka siis, kui majandusaastal majandustegevust ei ole toimunud. Samas on aruannetel kanda oluline roll läbipaistva ja ausa majanduskeskkonna kujundamisel – avalikud ja kättesaadavad aruanded annavad nii klientidele, partneritele kui ka avalikkusele vajaliku ülevaate selle kohta, kuidas ettevõttel tegelikult läheb,“ toonitas minister.Ministri sõnul on majandusaasta aruande elektroonilise esitamise keskkond oluline ja kindlasti mitte viimane samm ettevõtjate elu lihtsamaks muutmisel. „Soovime ettevõtjate elu igati lihtsustada, et neil jääks rohkem aega oma põhitegevusega tegelemiseks. Selleks kohtun lähiajal Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja esindajatega, et saada uusi ideid ja leida täiendavaid võimalusi ettevõtjate elu lihtsustamiseks,“ sõnas Michal.Lisaks jõustus sel aastal ka seadusemuudatus, mis puudutab äriühingu majandusaasta aruande allkirjastamise lihtsustamist ja võimalust esitada aruanne registrile ühe allkirjaga (v.a erisustega ühingud).

Aruanne tuleb esitada registrile elektrooniliselt ettevõtjaportaalis ning esitatud aruanne peab vastama kehtestatud vorminõuetele. Ettevõtjaportaali saab siseneda ID-kaardiga, mobiil-ID-ga või internetipanga kaudu. Need, kes ei soovi ise aruannet ettevõtjaportaalis sisestada, saavad selleks õiguse anda oma raamatupidajale. Samuti saab portaali kaudu anda juurdepääsuõiguse audiitorile, kes saab vormistada ja allkirjastada vandeaudiitori aruande otse portaalis.

E-äriregistri ettevõtjaportaal asub: SIIN https://ettevotjaportaal.rik.ee

Esitatud majandusaasta aruandeid saab otsida ja vaadata: SIIN https://ariregister.rik.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700