Autor: Juuli Laanemets • 15. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööhõive vähenes ehituses ja töötlevas tööstuses

Statistikaameti andmetel kasvas selle aasta esimeses kvartalis tööga hõivatute arv võrreldes aastatagusega 23 000 võrra 614 300 inimeseni. Tegevusaladest vähenes tööhõive ainsana ehitus ja töötlev tööstus võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga.

Tegevusalade kokkuvõttes on hõive oodatust suurem kasv esimeses kvartalis kooskõlas aasta alguse majanduskasvuga. Hõive mõõdukat kasvu on oodata ka järgmistel kvartalitel.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Pille Mihkelson toob välja, et tööga hõivatute arv suurenes aastaga enam hariduses ning haldus- ja abitegevustes, vastavalt 5700 ja 4900 inimese võrra. Hariduses mõjutas töötajate arvu suurenemist eeldatavasti töökohtade arvu kasv huvikoolide valdkonnas  ning haldus- ja abitegevustes peamiselt tänu turvatöö, tööhõive ning büroohalduse valdkondadele.

Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga oli hõivatute hulk samal tasemel. Tegevusalade kaupa vaadatuna vähenes hõivatute arv võrreldes eelneva kvartaliga ehituses ning töötlevas tööstuses. Hõive vähenemine ehituses ja töötlevas tööstus võrreldes neljanda kvartaliga vastab tootmismahtude vähenemisele nendes valdkondades ning seda mõjutasid eelkõige hooajalised tegurid.

Hõive vähenes võrreldes aastatagusega enam tervishoius ja sotsiaalhoolekandes, kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses  ning kunstis ja meelelahutuses. Töötajate arvu vähenemine tervishoius on seotud palkade tõstmisega läbi töötajate arvu vähendamise. Kunsti ja meelelahutuse tegevusala töötajate arv kahanes seoses vajadusega viia kulud kooskõlla tuludega.

Tööpuuduse määr püsis võrreldes eelmise kvartaliga samal tasemel, kuid on aastataguse 14,4 protsendilt langenud 11,5 protsendini. Esimeses kvartalis kasvas jätkuvalt inimeste aktiivsus tööturul ehk paljud siiani mitteaktiivsed olnud inimesed on taas asunud tööle või seda  otsima. Mitteaktiivsus vähenes peamiselt pensioniealiste ning rasedus-, sünnitus- või lapsehoolduspuhkuse tõttu mitteaktiivsete arvu kahanemise tõttu. Mitteaktiivsete inimeste hulk tööturul vähenes võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga 8800 inimese võrra.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700