Autor: Juuli Laanemets • 27. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teada töötaja koondamisel?

Kuidas on õige käituda koondamise korral: töötajal staazi 16 aastat. Tööd anda enam pole, talle peab ette teatama 3 kuud ja maksma 1 kuu keskmist töötasu hüvitiseks. Kas kokkuleppel töötajaga võib ka väiksema etteteatamistähtajaga koondada või ei?

Vastas Õigusbüroo VK & Partnerid jurist Kuldar Kirt

Vastavalt TLS § 89 lg 1 sätestatule võib tööandja töölepingu erakorraliselt üles öelda, kui töösuhte jätkamine kokkulepitud tingimustel muutub võimatuks töömahu vähenemise või töö ümberkorraldamise tõttu või muul töö lõppemise juhul (koondamine). Koondamine on ka töölepingu erakorraline ülesütlemine tööandja tegevuse lõppemisel ning tööandja pankroti väljakuulutamisel või pankrotimenetluse lõppemisel, pankrotti välja kuulutamata, raugemise tõttu.

TLS § 89 lg 3 kohaselt peab tööandja enne töölepingu ülesütlemist koondamise tõttu pakkuma töötajale võimaluse korral teist tööd, välja arvatud käesoleva paragrahvi lõikes 2 nimetatud juhtudel. Tööandja korraldab vajaduse korral töötaja täiendusõppe või muudab töötaja töötingimusi, kui muudatused ei põhjusta talle ebaproportsionaalselt suuri kulusid.

Koondamisest peab tööandja töötajale, kelle töösuhe on kestnud alla ühe tööaasta teatama ette vähemalt 15 kalendripäeva, töötajale, kelle töösuhe on kestnud üks kuni viis tööaastat vähemalt 30 kalendripäeva, töötajale, kelle töösuhe on kestnud viis kuni kümme tööaastat vähemalt 60 kalendripäeva ja töötajale, kelle töösuhe on kestnud kümme ja enam tööaastat vähemalt 90 kalendripäeva. Kui tööandja või töötaja teatab ülesütlemisest ette vähem, kui on seaduses sätestatud või kollektiivlepingus kokku lepitud, on töötajal või tööandjal TLS § 100 lg 5 alusel õigus saada hüvitist ulatuses, mida tal oleks olnud õigus saada etteteatamistähtaja järgmisel.

Mis puudutab võimalikku etteteatamistähtaja lühendamist, siis tuleks siinkohal juhinduda TLS § 2 sätestatust, mille kohaselt töölepingu seaduses ja võlaõigusseaduses lepingupoolte õiguste ja kohustuste ning vastutuse kohta sätestatust töötaja kahjuks kõrvalekalduv kokkulepe on tühine, välja arvatud, kui töötaja kahjuks kõrvalekalduva kokkuleppe võimalus on käesolevas seaduses ette nähtud.

Kuna koondamise puhul ei ole seadusega etteteatamise tähtaegade lühendamist ette nähtud, siis võib seda teha juhul, kui tööandja maksab töötajale TLS § 100 lg 5 alusel hüvitist ulatuses, mida töötajal oleks olnud õigus saada etteteatamistähtaja järgmisel.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700