Autor: Juuli Laanemets • 2. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Panganduse 3 suurimat riski

Panganduse praktikud ja valdkonna analüütikud peavad täna maailma panganduse olulisemateks riskideks maailmamajanduse ebastabiilsust, laenuriske ja likviidsusprobleeme. Ohuteguriks peetakse ka kapitali kättesaadavust ning poliitilist sekkumist. Maailma pangandussektori ärevuse tase on aegade kõrgeimal tasemel.

CSFI ja PwC värskelt avaldatud pangandussektori riskide uuringust lähtub, et makromajanduse trende ehk maailmamajanduse ebastabiilsust peavad panganduse suurimaks riskiks pangajuhid ja analüütikud nii Euroopas, Aasias kui ka Ameerikas.

Teiseks tõsisemaks riskiks peetakse krediidiriski. Vastupidiselt eelmisele analoogsele uuringule, kus riskid olid seotud eelkõige kinnisvara-arenduse, tarbimislaenude ja laenutagatiste ümberhindamisega, on nüüd peamiselt fookuses riikide võlakirjad. Krediidiriskile järgnevad likviidsusprobleemid, finantskapitali kättesaadavus ja valitsuste ning regulatiivorganite ülemäärane sekkumine pankade tegevusse.

2010. aasta sarnases uuringus loetleti kolme olulisema riskina valitsustepoolset sekkumist pangandusse, krediidiriski ning valdkonna ülereguleerimist. Võrreldes eelmise uuringuga on suurima tõusutrendiga riskideks n.n back-office ehk infosüsteemide, andmehalduse, tehniliste kontrollide jms seonduv (24. > 13.), muutuste juhtimise suutlikkus (võimalike restruktureerimiste käigus;  28. > 15.) ning tegevuspidevuse tagamine (21. > 12.). Langeva tähtsusega riskideks peetakse toorainete hinnatõusu maailmaturul (13. > 26.), pettuseohtu (15. >27.), aktsiaturgude kõikumist (10. > 21.) ning mõnevõrra üllatuslikult ka valuutakursside kõikumine (11. > 19.).

Alates 1996.aastast (kahe-aastaste vahedega) läbiviidav pangandussektori „banaanikoorte“ uuring näitab, et kunagi varem pole pangandussektori ärevus ja hinnang riskidele olnud nii kõrge kui täna. Uuring Banking Banana Skins 2012 viidi läbi 58 riigi 710 panganduse juhtivtöötaja, spetsialisti ja analüütiku seas novembris-detsembris 2011. Uuring on täismahus loetav SIIN. The Centre for the Study of Financial Innovation (CSFI) on mittetulundusühingust mõttekoda, mis uurib rahvusvaheliste finantsturgude arenguid valdkonna praktikute vaatevinklist.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700