8. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtutäiturite avalik kiri maksuametile

Kohtutäiturite ametikogu juhatuse esimees Janek Pool teatab kohtutäiturite nimel, et maksuameti antud hinnang kohtutäituritele on alusetu ja üldistav süüdistus.

Head ja ka mõned mittehead maksuametnikud

Maksuameti antud hinnang Äripäevas „Maksuamet: kohtutäiturid on petturid“ (30. november 2011) on alusetu ja üldistav süüdistus, mis mustab kohtutäituri ametit ning jätab maksuametnike suhtumisest pealiskaudse lahmija mulje. Ühelgi riigiametil pole õigus esineda kohtumõistja rollis, olgu ta nii heal arvamusel endast kui tahes.

Esmalt tahame kinnitada, et kõik 47 kohtutäiturit teevad oma tööd Eesti Vabariigi seadustest lähtuvalt. See on meie kohustus, mida hea meelega järgime. Samas pole siin riigis pole vist palju ameteid, kui üldse, mille esindajad on nüüd lihtsalt a priori petturiteks tembeldatud. Lihtsalt sildistatud, olenemata seejuures konkreetsest inimesest, tema tegevusest.

Meie töö iseloom on selline, millega kaasneb palju negatiivseid emotsioone. Me mõistame ühest küljest hästi, et inimesed ei taha kaotada nt oma kodu või muud vara. Kuid teisest küljest peame ka mõistma, et inimeste hüved ei saa tulla kellegi teise arvelt. Kohtutäitur on amet, ta on erinevate instantside tehtud täiteotsuste elluviija. Kuid täitur ei anna hinnanguid, ta ei saagi seda teha nagu ka tegelikult ei saa seda teha maksuametnik.

Nagu on ekslike inimesi maksuametnike hulgas, võib neid olla ka kohtutäiturite seas. Eksimus ei tähenda aga pettust. Petturluse süüdistus on karm ning seda peab tõestama kohtus. Maksuamet, kes mitte ainult ei kogu makse, peab aitama neid ka õigesti ja õiglaselt maksta. Seda iga ettevõtlusvaldkonna puhul.

Teataval määral on pretsedenditu, et ametist lahkumise päeval annab Maksu- ja Tolliameti peadirektor Enriko Aav Äripäeva peatoimetajale Meelis Mandelile II klassi aumärgi. Küsimus ei ole selles, et Äripäeva faktitruud ja tasakaalustatud kirjutised ei vääriks tunnustamist. Küsimus on pigem selles, et kas aumärgi saanud väljaanne saab edaspidi samasuguse innukusega puistata Maksu- ja Tolliametit, kui see ebaõiglasi ja seadusega mitte kooskõlas olevaid maksuotsuseid teeb? Maksuameti üks suurõnnetus oli näiteks endiseid AS Sylvesteri omanikke puudutav maksuotsus, millega maksuamet pidi välja käima ainult intresside näol ligi 250 miljonit krooni maksumaksja (mitte Maksuameti) raha.

Kuid kui viga tehtud ei ole, ei saa tänaval ettejuhtuvat inimest süüdistada rikkumises, mida ta kindlasti teinud pole. See kahjustab tema mainet. Ebaõiglaselt.  Meile, kohtutäituritele tundub, et Maksuamet püüdis meid süüdistades ehtida end sulgedega, mida ta ei vääri.

Maksuametile maksame aga ka tulevikus kõik maksud, mida seadus ette näeb. Ning Äripäeva loeme edaspidigi põnevusega, ilma emotsionaalse korruptsiooni eelarvamuseta, mida aumärgi saamine võiks põhjustada.

Lugupidamisega

Janek Poolkohtutäiturite ametikogu juhatuse esimees

Autor: Lemmi Kann, Janek Pool

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700