5. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siff: automaksul on omad riskid

Ettevõtja Endel Siff suhtub nn automaksu ideesse skeptiliselt, sest see soodustaks veelgi linnastumist.

LHV Panga suuromanik Rain Lõhmus soovitab tänases Äripäevas alandada tööjõumakse ning vastukaaluks kergitada maamaksu. Ta toetab ka keskkonnamaksude tõstmist, näiteks autode senisest kõrgemat maksustamist.

"Küsimus on selles, et paljud krundid seisavad kasutult, sest neid tagastatakse õigusjärgsete omanikele, nendel kruntidel puudub nii turg kui ka mõte neid arendada,“ kommenteeris kinnisvaramaksu kehtestamist või maamaksu tõstmist Siff. Tema hinnangul oleks kinnisvaramaks mõttetu õigusjärgsete omanike karistamine. „See viib selleni et tagastatud krundid visatakse riigile sõna otseses mõttes näkku tagasi,“ märkis ta.

Automaksu idee kohta arvas Siff, et kui seda käsitleda luksusmaksuna ning riigil oleks hädasti raha vaja, siis võiks autode kasutamist senisest kõrgemalt maksustada küll. Samas on aga nn automaksul ka mitmed ohud.

„Peab selgelt aru saama, et autostumine on Eestis regionaalmajandusliku ellujäämise küsimus. Autoga sõidu kallimaks muutmine, kas läbi kütuseaktsiisi tõstmise või automaksu kehtestamise ei too mitte midagi muud kaasa, kui elanikkonna kontsentreerumise suurematesse linnadesse nagu Tallinnasse, Tartusse, võib-olla Haapsalusse ja Pärnusse,“ rääkis Siff. 

Seetõttu ei saa ka Eesti oma maksupoliitikas Siffi sõnul kasutada selliseid võtteid nagu kasutavad tiheda elanikkonna asustuse ja intensiivse ühiskondliku transpordivõrgustikuga riigid.

Siff ütles, et maksusüsteemi tuleb vaadata ühtse tervikuna ja kui otsustatakse mingit maksu kergitada või kehtestada mõni uus maks, siis on oluline, kuidas laekuvat raha kasutatakse. „See on ühiskondliku kokkuleppe küsimus, kuhu see täiendav maksutulu suunatakse. Kui abistada priiskavaid vendi Lõuna-Euroopas, siis ma olen sellele vastu,“ lausus ta. Maksud on väga võimsad instrumendid kogu elu planeerimisel ning korraldamisel ja maksukoormuse läbimõeldamatu suurendamine võib tuua kaasa olulisi regionaalpoliitilisi muutusi, lisas Siff. 

Autor: Lemmi Kann, Aljona Stadnik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700