Autor: Lemmi Kann • 16. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas maksustatakse ettevõttele määratud parkimistrahvi

Kuidas maksustatakse ettevõttele määratud parkimistrahvi ning millisel juhul tuleb mängu erisoodustus, selgitas oma foorumis maksu- ja tolliamet.

Küsimus: Ettevõtte töötaja sai tööülesandeid täites ettevõttele kuuluva autoga parkimistrahvi. Parkimistrahv ei jõudnud mingil põhjusel ettevõttesse. Ühel päeval ettevõtte raamatupidaja nägi pangast, et kohtutäitur on pangast maha võtnud summa, mis sisaldas:

1) viivistasu parkimiskorra rikkumise eest

2) täitemenetluse alustamise tasu (sisaldab km)3) kohtutäituri põhitasu (sisaldab km)KOKKU: 68€

Pangast maha võeti 70€, millest vahe tuleb seda veel ei tea.

Kas mingit osa sellest 68€st peaks deklareerima kui ettevõtlusega mitteseotud kulu või kui erisoodustust (ettevõtte auto ju end ise valesti ei pargi)?

Kohtutäitur võttis pangast 70€ maha juulis. Kui esitan juulis nõude töötaja vastu, kes auto valesti parkis, kas siis ei peaks teoreetiliselt seda ettevõtlusega mitteseotud kulu augustis deklareerima?

Kui tulevikus ettevõte loobuks nõudest oma töötajale, siis deklareeriks seda erisoodustusena.

Kas niimoodi käitudes oleks maksudega kõik korras?

Vastus: Seaduse alusel määratud trahvid äriühingule on alati tulumaksuga maksustatavad kui ettevõtlusega mitteseotud kulu. Kui tööandja maksis töötaja nimele kirjutatud trahvi tema eest, siis on tegemist erisoodustusega. Juhul kui esitate nõude töötaja vastu ning töötaja tasub nõude, siis ei järgne maksukohustust.

Tööandja huvides parkimisest (parkimistrahv mis ei ole määratud seaduse alusel) saadavad viivistasud kuuluvad ettevõtlusega seotud kulude hulka. Maksustamine sõltub sellest, kas parkimine oli vajalik töökohustuste täitmiseks või mitte. Kui oli vajalik, siis maksukohustust ei teki.

Maksu- ja tolliameti foorumis vastavad küsimustele MTA spetsialistid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700