Autor: Lemmi Kann • 10. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtumenetlust saab peagi alustada ka koduarvutist

Valitsus kiitis heaks eelnõu, millega digitaalne infosüsteem e-toimik pakub võimalust algatada maksekäsu kiirmenetlust ehk sisuliselt alustada kohtumenetlust koduarvutis.

See tähendab, et menetluse alustamiseks kulub kõige rohkem kümme-viisteist minutit, pole vaja sõita kohtumajja ega seal järjekorras oodata. Näiteks võib üksikvanem koduarvutis taotleda ilma kohtumajja sõitmata oma lapsele elatist.

Euroopa Liidu tõukefondidest rahastatava projektiga luuakse e-toimiku statistikakeskkond, mis võimaldab saada usaldusväärset ja ammendavat menetlusstatistikat karistus- ja õiguspoliitiliste otsustuste tegemiseks ning asutuste sisemise töökorralduse analüüsimiseks ja planeerimiseks. Senine menetlusstatistika tase on olnud ebaühtlane, sest igal institutsioonil on andmete analüüsimiseks oma andmebaas ning pole ühtseid allikaandmeid.

Uue korra kohaselt võimaldatakse kõigil menetlejatel kriminaalasjas näha lisaks põhiandmetele ka kahtlustatava või süüdistatava nime. Seni võis isiku nime näha vaid siis, kui tegemist oli tagaotsitavaga.

Muudatus aitab vältida lisakulusid ja topelttöö tegemist, mis võivad tekkida, kui eri asutused – nt maksu- ja tolliamet ning politsei- ja piirivalveamet – viivad sama isiku suhtes läbi menetlusi.

Inimestel on võimalik e-toimikus vaadata endaga seotud kriminaal- ja väärteomenetluste ning tsiviil- ja halduskohtumenetluste üldinfot. E-toimik haldab kogu õiguskaitseasutuste menetlusinfot ning tagab kriminaal- tsiviil-, haldus- ja väärteomenetluse osalistele, sealhulgas kodanikele, operatiivse ülevaate menetluse etappidest, toimingutest ja otsustest.

E-toimikusse saab sisse logida isikutunnistusega (ID-kaardiga), sarnaselt X-tee päringute portaaliga ning näeb kohe, kas tema vastu on alustatud mõnd menetlust (kohtumenetlus, parkimistrahv jne).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700