Autor: Lemmi Kann • 3. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kajastada käibemaksu, kui liisinguvõtja muutub?

KPMG Baltics selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis, kuidas kajastada käibemaksu, kui liisinguvõtja muutub.

Küsimus: Firma A soetas seadmed kapitalirendi tingimustel (sõlmiti leping Firma A ja Liisinguandja vahel). Vastavalt liisingugraafikule maksis Firma A Liisinguandjale 40% lise sissemakse lepingu alguses + käibemaks kogu vara väärtuselt ning 6 kuu osamaksed vastavalt graafikule.

Siis aga tekkis vajadus, et Firma A annab liisinglepingu üle Firmale B.Liisinguandja väljastab teate, mille kohaselt Firma A liisinglepingust tuleneuvad õigused ja kohustused lähevad üle Fimrale B ja  et edaspidid väljastatakse Liisingfirma poolt arved Firmale B. (Lepingu üelandmisel Liisingfirmaga arveid/kreeditarveid ei vahetata.)Firma A esitab arve Firmale B tema poolt kuni lepingu üelandmiseni graafiku alusel tasutud maksete kohta (40% sissemakse+6 kuu osamaksed ja arvestab sellelt summalt käibemaksu. Samuti teeb ta sisendkäibemaksus korrigeerimise (vähendab arvestatud sisendkäibemaksu), kuna nimetatud põhivara, mille koguväärtuselt kapitalirendilepingu alguses sisendkäibemaks arvestati ei osalenud maksustatava käibe tarbeks vähemalt 5 aastat, nii nagu KMS seda põhivarade puhul ette näeb.Firma B tasub Firma A poollt esitatud arve liisingule juba tasutud osamaksete osas ning kajastab arvel oleva käibemaksu sisendkäibemaksuna.Probleem:Maksuamet tegi Frima B-le ettekirjutuse kõneall oleva arve sisendkäibemaksu kajastamises viidates sellele, et Firma A-l puudus õigus müüa edasi Liisingfirmale kuuluvat vara.Soovin saada kinnitust selle kohta, et Maksuamet eksib. Juhul kui maksuamtil on siiski õigus, siis mil viisil see tehing oleks pidanud toimuma?

Vastus: Kuna firma A, kes soetas küll varad kapitalirendi tingimustel, katkestas liisinglepingu ennetähtaegselt, siis ei ole temale läinud üle liisingvarade omandiõigus ja seetõttu ei saa ta ka esitada oma nimel müügiarvet varade kohta, mis ei kuulu talle. Kuigi kapitalirendilepingu alusel üle antud varad on käibemaksuga maksustatud ostjale kättesaadavaks tegemisel, kuulub varade omandiõigus kuni viimase osamakse tasumiseni liisinguandjale.

Seetõttu saab antud varade kohta käibemaksuga arve väljastada üksnes liisinguandja seda juhul, kui ta sõlmib firmaga B uue kapitalirendilepingu. Firma A poolt maha arvatud sisendkäibemaksu korrigeerimine peaks toimuma liisinguandja poolt väljastatud kreeditarve alusel.Meile teadaolevalt aktsepteerib Maksu- ja Tolliamet kapitalirendilepingu katkestamisel ka olukorda, kus kreeditarvet ei väljastata.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700