Autor: Lemmi Kann • 25. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtetele antud laenude maht kolme aasta kõrgeimal tasemel

Ettevõtetele septembris väljastatud uute laenude maht oli Eesti Panga teatel viimase kolme aasta suurimaid. Viivislaenude osakaal langes septembris alla 6% laenuportfellist.

Varasemate kuudega võrreldes anti Eesti ettevõtetele rohkem eelkõige pikaajalisi laene ja liisinguid, mille käive ulatus septembris 226 miljoni euroni.

"Uute laenude märgatava kasvu põhjustasid peamiselt paar suurt kinnisvaraga seotud laenuprojekti. Investeerimislaene võtsid rohkem ka töötleva tööstuse ettevõtted. Ettevõtete uute laenude aastakasv on alates 2011. aasta kevadest kiirenenud, ulatudes kolmandas kvartalis ligi 30 protsendini,"kommenteeris Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

Eluasemelaene võeti kolmandas kvartalis 27 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Septembri jooksul väljastatud eluasemelaenude maht ulatus 54 miljoni euroni, mis on suurim laenukäive alates 2009. aasta algusest. Kooliaasta alguses võeti aktiivsemalt ka õppelaene, kuid võrreldes aastatagusega siiski ligi 32 protsenti vähem. 

Kuigi kuu jooksul väljastatud laenude maht kasvas, vähenes Eesti ettevõtete ja eraisikute laenujääk laenutagasimaksete tõttu septembris 10 miljoni euro võrra. Kuu lõpus moodustas laenude ja liisingute kogumaht 14,6 miljardit eurot, mis on 5,3 protsenti väiksem kui aasta tagasi.

Edasist laenuaktiivsust piiravad kase sõnul väliskeskkonnas suurenenud riskid. "Tugeva ekspordinõudluse tõttu hoogustunud majanduskasv ning soodsad intressimäärad on laenuvõtmist 2011. aastal toetanud. Väliskeskkonna halvenemine võib aga nõrgendada laenuvõtjate kindlustunnet ja karmistada laenutingimusi,"nentis Kask. 

Laenuintressimäärad püsisid septembris eelmise kuu tasemel, kuna nii peamine baasintressimäär EURIBOR kui ka laenude keskmine intressimarginaal muutusid vähe. Eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad olid septembris vastavalt 3,4 ja 4,0 protsenti.

Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal laenuportfellis alanes 5,9 protsendini. Pikaajalises võlgnevuses laenude maht kahanes kuuga rohkem kui 50 miljoni euro võrra.

"Viivislaenud vähenesid kõigis laenusegmentides, aga enim kinnisvarasektoris. Viivislaenud ja laenuprovisjonid vähenevad üha enam lootusetuks hinnatud laenude bilansist väljaarvamise tagajärjel. Lisaks on pangad vähendanud varem tehtud allahindlusi ka üksikutele laenuprojektidele antud hinnangute paranedes," selgitas Kask.

Laenuallahindluste vähendamine suurendas pankade kvartali puhaskasumit 7,8 miljoni euro ulatuses. Kokku teenisid Eestis tegutsevad pangad kolmandas kvartalis 424 miljonit eurot puhaskasumit, millest ligi 80 protsenti moodustas tütarettevõtete müügist saadud erakorraline finantstulu. Pankade tegevuskasumi kasvule aitas kaasa ka puhasintressitulu suurenemine, kuna nii EURIBORi tase kui ka laenuaktiivsus tõusis eelmise kvartaliga võrreldes mõnevõrra.

Eraisikute hoiuste aastakasv kiirenes 13 protsendini. Ettevõtete ja eraisikute hoiused suurenesid septembris 54 miljoni euro võrra 7,7 miljardi euroni. Lisaks nõudmiseni hoiustele on sel aastal ebakindlas investeerimiskeskkonnas pidevalt suurenenud tähtajaliste hoiuste maht.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700