Autor: Lemmi Kann • 23. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: ebakindlus laenuaktiivsust oluliselt ei mõjutanud

Tarbijate kindlustunde langusele vaatamata laenasid majapidamised augustis suhteliselt aktiivselt. Majapidamistele väljastati augustis 44 miljoni euro väärtuses eluasemelaene ehk sama palju kui juulis, mida on aastatagusest veerandi võrra rohkem, teatas Eesti Pank.

Pinged rahvusvahelistel finantsturgudel ja kasvanud ebakindlus maailmamajanduses ei avaldanud augustis veel olulist mõju ettevõtete laenuaktiivsusele. Tavaliselt madalama laenukäibega augustis oli laenukäive möödunud kuuga võrreldes vaid 2 miljonit eurot väiksem.

Eesti ettevõtetele väljastati 576 miljoni euro väärtuses laene ja liisinguid, sh 293 miljonit eurot arvelduskrediiti. Investeeringute rahastamiseks kasutatavate pikaajaliste laenude käive oli augustis 168 miljonit eurot ja kasvas eelmise aastaga võrreldes enamikus sektorites. Erandiks oli tööstussektor, mille laenukäive oli 15 protsenti väiksem.

"Autopargi uuendamiseks sõlmisid nii majapidamised kui ka ettevõtted augustis innukalt uusi autoliisingu lepinguid. Augustis oli autoliisingute uusmüük ligi 23 miljonit eurot ehk 85 protsenti suurem kui aasta tagasi. Autoliisingute käive oli 2005. aasta tasemel," rääkis Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhtivspetsialist Viljar Vald.

Nagu möödunud kuudel, ületasid ka augustis vanade laenude tagasimaksed uute väljastatud laenude mahtu. Laenu- ja liisinguportfelli jääk kahanes 26 miljoni euro võrra ja portfelli maht oli augusti lõpus 14,6 miljardit eurot. See on umbes samal tasemel juuli portfelli mahuga ja 5,7 protsenti väiksem kui aasta tagasi.

Ettevõtete uute laenude intressimäärad langesid augustis veidi, eluasemelaenude intressimäär ei muutunud. Kuu jooksul ettevõtetele väljastatud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär langes augustis üle pika aja alla 4 protsendi, samal ajal kui uute eluasemelaenude intressimäär püsis juuliga võrreldes muutumatuna 3,5 protsendi juures. Rohkem kui aasta pidevalt kerkinud EURIBOR langes augustis 0,1 protsendipunkti võrra majanduskasvu ootuste alanemise tõttu Euroopas. Ettevõtete pikaajaliste laenude intressimarginaal alanes 2,2 protsendini, samal ajal kui eluasemelaenude oma tõusis 1,8 protsendini.

Laenuportfelli kvaliteet ei muutunud augustis kuigivõrd, märkis Vald. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht kahanes tagasihoidliku 3 miljoni euro võrra ning moodustas laenuportfellist 6,3 protsenti, nagu juuliski. Ettevõtete pikaajaliste viivislaenude maht vähenes, seevastu majapidamistel lisandus 1,3 miljoni euro väärtuses halbu laene.

Majapidamiste säästud kasvasid augustis jätkuvalt. Kuigi majapidamiste hoiused augustis tavaliselt pigem vähenevad, siis seekord lisandus hoiuseid ligi 10 miljonit eurot ning aastaga on hoiuste maht suurenenud 13 protsenti. Ettevõtete hoiused aga vähenesid augustis 8 miljoni euro võrra, kuid võrreldes mullusega on ettevõtetel hoiuseid siinsetes pankades 2 protsenti rohkem. Kogu reaalsektori hoiuste maht oli 7,6 miljardit eurot.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700