Autor: Rivo Sarapik • 14. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbanki ATMis kopeeriti sadade klientide pangakaarte

Rakveres kopeerisid kurjategijad septembri alguses Swedbanki sularahaautomaadist sadade klientide pangakaardi andmeid.

Virumaa Teataja kirjutab, et kurjategijatel õnnestus osade inimeste pangakontodelt ka raha välja võtta.

Swedbank vahetab kannatanute pangakaardid välja. Seni on pangakaardiga tehtavad toimingud peatatud.

Kuritegu uurib politsei.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask vahendas, et pangal on kahtlus, et nimetatud kuupäevadel tõepoolest Swedbanki Rakvere sularahaautomaadil võis olla kopeerimisseade. "Taoliste seadmete kasutamine on ebaseaduslik ning kriminaalkorras karistatav.

Swedbank informeeris Siilivaski teatel koheselt kõiki kliente, kelle kaardiandmed võisid olla ohustatud, paludes vajadusel vahetada kaarti (mida saab teha tasuta) või kaardi turvatunnuseid (PIN koodi). "Meie andmetel on seadmega kokku puutunud kaarte mõnisada. Klientidele, kelle kaardi võimalik kuritarvitamine saab asjaolude menetlemisel kinnituse, hüvitatakse tekkinud kahjud." 

Kui sularahaautomaadi või mõnes muu makseterminali juures tekib kahtlus, et selle küljes on mõni tundmatu lisaseadeldis, tuleks panga teatel oma kahtlustest teavitada kohe politseid või automaati omavat ettevõtet.

Lisaseadme olemasolule võivad viidata rippuvad juhtmed, vildakalt või logisevalt paiknevad osad, suured liimi- või lõhkumisjäljed automaadil.

Samuti, kui kaardi sisestamine või kättesaamine automaadist on raskendatud ning seda tuleb sikutada jõuga või kasutada erilisi võtteid, võib olla põhjuseks, et sisestusavale on ette seatud mõni täiendav osa, mida seal olla ei tohiks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700