Autor: Lemmi Kann • 30. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pandipakendi käitlustasu langeb alates septembrist

Eesti Pandipakendi nõukogu otsustas alates septembrist langetada pandipakendi käitlustasu pakendiettevõtjatele keskmiselt 77 protsenti.

Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno Raali sõnul kergendab pandipakendite kogumisega seotud kulude katteks kasutatava käitlustasu langus tootjatele ja importööridele seatud koormust. „Võttes arvesse tihedat konkurentsivõitlust turul võib eeldada, et nii mitmegi toote puhul võib antud hinnalangus kajastuda lõpphinnas tarbijale,“ märkis Raal.

Käitlustasu langetamine sai Raali sõnul võimalikuks tänu aasta alguses rahvusvahelisel materjaliturul valitsenud heale hinnatasemele, lisaks on Eesti Pandipakendil õnnestunud kulusid kärpida ning täiendavat efektiivsust saavutada.

Pandipakendi käitlustasu langetamine toimub sel aastal juba teist korda, viimati langesid käitlustasud jaanuaris.

Lisaks käitlustasu langetamisele otsustas Eesti Pandipakendi nõukogu lühendada kuue päeva võrra pandirahade väljamakseid jaemüüjatele, täiendavalt tõsteti erakorraliselt ühekordsekasutusega klaasi kogumise hüvitist.

Eestis on tagastusprotsent võrdväärne Euroopa edukamate taaskasutajatega ulatudes plastpakendi puhul 91%ni, klaaspudelitel 80%ni ja alumiiniumpurkidel 60%ni.

Eesti Pandipakendiga on liitunud 150 tootjat ja importööri ning 1350 tagastuskohta. Eesti Pandipakendi pakendiregistris on registreeritud üle 5000 tootepakendi.

2010. aastal kogus Eesti Pandipakend ja suunas taaskasutusse 114 miljonit plast- ja 16 miljonit klaaspudelit ning 76 miljonit plekkpurki - kokku 206 miljonit pandipakendit. Viimase 6 aastaga on kokku kogutud 1,1 miljardit ühekordsekasutusega joogipakendit.

Mis on mis

Eesti Pandipakend on 2005. aastal tootjate ja importööride ning kaupmeeste poolt Pakendiseaduse alusel loodud pakendi taaskasutusorganisatsioon, mille ülesandeks on hallata ja korraldada üle-eestiliselt tagatisrahaga koormatud pakendite kogumist, transporti, sorteerimist, loendamist ja taaskasutamist. Vastavalt pakendiseadusele hõlmab see vee, karastusjoogi, õlle ja lahja alkohoolse joogi plastmass-, klaas- ja metallpakendit.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700