19. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pole eriala, milles ei saaks ennast teostada ettevõtjana

Ennekõike on vaja pealehakkamist. Neliteist ettevõtjat, kellega Tallinna Ülikooli üliõpilased on lõppenud õppeaasta jooksul Hakkaja Hommiku sarjas kohtunud, näitasid eeliseid, mida annab oma äri püstipanek õpitud erialal.

Tihti olid Hakkaja Hommiku külalised oma teenuse või tootega olnud turul esimesed. Matemaatik Priit Võhandu rabas auditooriumi, öeldes, et algus ettevõtjana oli väga raske, sest puudus igasugune konkurents. „Konkurendid on head, sest teevad sinuga koos klientidele selgitustööd teenuse sisu kohta,” rääkis Võhandu. Oma uue teenuse tutvustamiseks pidi aega võtma ka Kristel Ress, kes samuti hindas oma valdkonnas konkurentide arvu väikeseks. Ressi firma Päikesekera eesmärk on saada Eesti kõige suuremaks tekstitoimetamise teenust pakkuvaks ettevõtteks.

Võiks arvata, et tööõpetuse vallas uutele tulijatele enam kohta pole

Kango Tekstiili asutaja Vivika Sopp leidis aga olukorra olevat risti vastupidise. „Ei ole mõtet konkureerida hobiettevõtjatega, kes ei arvesta toote hinna sisse oma tööaega. Tuleb leida toode, mida harrastajad ei valmista,” õpetas Sopp ja osutas, et käsitööturul pakutav on äärmiselt ühekülgne ning ruumi professionaalselt üllatada on kõvasti.Hakkaja Hommikute kuulajad said kohtumistel eheda pildi, millised on ettevõtte alustamise raskused ja rõõmud ning kuidas on esialgne idee meeletu töö ja eduelamuse toel jalad alla võtnud. Parema tunnetuse saamiseks andis iga esineja ülesande, mida auditoorium gruppidena kohapeal lahendas ja arutas. „See ülesanne oli minu arust väga kunstlik,” arvas üks üliõpilane kohtumiselt vandetõlgi büroo OÜ Dussan juhi Maris Järvega. Olukord, kus mitu juhust ilmnevad korraga (klient, kes on ettevõttele väga oluline, ei pea lubadustest kinni ning nõuab eritingimusi, mis rikuks töö lõpptulemuse kvaliteeti), on just nimelt eluline ja kooliõpiku puhtad mudelid elukauged, kinnitas aga vastuseks kahekümneaastase ettevõtlusstaažiga filoloog Järve.

Ettevõtjal ei ole kõik munad ühes korvis

Miks peaks inimene ennast teostama ettevõtjana, kelle töö seisneb „kaosest korra loomises”, kui kasutada riigiteaduse valdkonna ettevõtja Ott Lumi väljendit. Kõik neliteist külalist kinnitasid kui ühest suust, et ettevõtjana tunnevad nad vabadust. „Mul ei ole lage ees,” kirjeldas tööõpetuse tudengitele oma rahulolu Vivika Sopp. „Ma ei pea käima tobedatel koosolekutel,” võrdles Executive Labi omanik, psühholoog Tõnis Arro ennast palgatöötajaga. „Ettevõtjal ei ole kõik munad ühes korvis. Ettevõtjat ootab ees halvimal juhul pankrot, aga mitte vallandamine,” analüüsis kunstiterapeut Helen Tartes-Babkina Stefart Media OÜ-st.Ettevõtjate lood olid ausad ja ilustusteta, samas enamik neist täis särtsu ja sisemist rahulolu. Sarja üritused võisid kuulajaid peletada ettevõtluse teemast eemale või ahvatleda lähemale, aga ükskõikseks oli raske jääda. Sarja eesmärk oligi tutvustada üht võimalust, millest Tallinna Ülikooli lõpetaja pole ilma jäetud.

Ürituste videosalvestusi, ülesandeid ja lahendusi saab näha aadressil www.tlu.ee/hakkaja

Sarja korraldas Tallinna Ülikooli teadmussiirde keskus ja rahastas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus EL Sotsiaalfondist.

Artikkel ilmus Kaubandus-Tööstuskoja Teatajas .

Autor: Lemmi Kann, Tiina Tambaum

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700