Autor: Lemmi Kann • 18. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ületundide tasustamine: vaba aeg või raha?

Küsimus: Kui ületundide eest antakse vaba aega, kas siis sellel ajal makstakse töötajale keskmist töötasu ja lisaks sellele tasutakse ka ületundide eest? Juhul kui töötajal ei ole võimalik võtta vaba aega ületundide eest (töökorralduse vm töötajast mitteoleneval põhjusel), kas siis tööandjal on kohustus need millalgi rahas hüvitada, töölepingu lõppemisel näiteks? Kas ületundide eest saadaolev vaba aeg aegub?

Vastus: Juhul, kui töötajaga on kokku lepitud ületundide hüvitamine vaba aja andmisega, siis vaba aja eest tasu ei maksta ja ületundide eest tasutakse nagu tavaliste töötundide eest.

Seadus ei sätesta, millal ületundide eest vaba aeg tuleks anda ja seega on võimalik töötajal ja tööandjal omavahel kokku leppida igakordselt enne ületunnitöö tegemist, millal selle konkreetse ületunnitöö tegemise järgselt vaba aja kasutamine võimalik on. Kui tööandja töökorraldus on selline, et vaba aja andmine ei olegi üldse võimalik, siis on mõistlikum kokku leppida ületundide hüvitamine rahas. 

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700