Autor: Lemmi Kann • 12. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötus vähenes 13,3 protsendini

Töötuid oli 2011. aasta II kvartalis 92 000 ja töötuse määr 13,3%, teatab Statistikaamet. Ligi kolmandik töötutest on tööta olnud kaks aastat või kauem.

Tööjõu-uuringu andmetel põhinev töötute hinnanguline arv, mis tänavu I kvartalis oli 99 000, vähenes II kvartalis 7000 võrra. Töötuse määr oli II kvartalis 13,3%, mis on väiksem nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, mil töötuse määr oli vastavalt 14,4% ja 18,6%.

Aasta või kauem tööd otsinuid ehk pikaajalisi töötuid oli II kvartalis 51 000, neist 29 000 oli tööd otsinud koguni kaks aastat või kauem (väga pikaajalised töötud). Pikaajaline töötus II kvartalis vähenes, kuid väga pikaajaline töötus suurenes. Väga pikaajaliste töötute osatähtsus töötute hulgas kasvas 31%-ni.

Tööga hõivatute hinnanguline arv oli tänavu II kvartalis 603 000, mis on 11 000 ehk 1,9% rohkem kui eelmises kvartalis. Tööhõive kasvas peamiselt II kvartalile iseloomulike hooaja- ja juhutööde suurenemise tõttu.

Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes oli hõivatuid 44 000 ehk 7,8% rohkem. Aastaga on tööhõive kasvanud enamikul tegevusaladel. Kõige rohkem mõjutasid hõive kasvu töötlev tööstus, ehitus ja kaubandus, kus 2010. aasta II kvartaliga võrreldes oli hõivatuid vastavalt 13 000, 11 000 ja 10 000 rohkem.

Tänavu on rahvastiku majanduslik aktiivsus märkimisväärselt kasvanud. 15–74-aastasi mitteaktiivseid inimesi oli 2011. aasta II kvartalis 335 000, mis on 4000 vähem kui eelmises kvartalis ja 13 000 vähem kui aasta tagasi. Mitteaktiivsete hulgas on vähenenud õppijate, lapsehoolduspuhkusel olijate ja pensioniealiste arv. Õppijate arv on vähenenud õppimisealiste noorte arvu vähenemise tõttu, lapsehoolduspuhkusel olijate arv sündimuse vähenemise tõttu. Pensioniealiste mitteaktiivsete arv on vähenenud eelkõige naiste hulgas, seda naiste pensioniea järkjärgulise tõstmise tõttu.

Mitteaktiivsete hulgas on kasvanud terviseprobleemidega inimeste ja tööotsingutest loobunute ehk heitunute arv. Selle aasta II kvartalis oli heitunuid 12 000, aasta tagasi 9000.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700