Autor: Lemmi Kann • 12. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teder: tulumaksuseaduse muudatus ei ole põhiseadusega vastuolus

Õiguskantsler Indrek Teder leidis, et järgmise aasta alguses jõustuv tulumaksuseaduse muudatus, millega maksustatavast tulust tehtavate mahaarvamiste piirmäära alandatakse, ei ole põhiseadusega vastuolus.

01. jaanuaril 2012 jõustub tulumaksuseaduse muudatus, millega maksustatavast tulust tehtavate mahaarvamiste piirmäära alandatakse seniselt 3 196 eurolt 1 920 euroni. Maksumaksjate liit kirjutab oma kodulehel, et EML ja Omanike keskliit esitasid Õiguskantslerile pöördumise, milles palusid kontrollida, kas selline seadusemuudatus ei ole vastuolus põhiseadusega (õigusliku ootuse põhimõttega). Pöördujate arvates rikub seadusemuudatus nende inimeste õigusi, kes olid eluasemelaenu võtnud enne 2012. aastat.

Õiguskantsler leidis, et vastuolu ei ole. Isikul, kes on võtnud pikaajalise tagasimakseperioodiga eluasemelaenu, ei saanud laenamise ajal kehtinud tulumaksuseaduse sõnastuse põhjal tekkida mõistlikku ootust, et kõnealustes sätetes käsitletud mahaarvamise võimalus kehtib muutumata kujul seni, kuni laen on täies ulatuses tagasi makstud.

Oma vastuses käsitles üiguskantsler ka küsimust sellest, kas TuMS muudatuse jõustamiseks ette nähtud tähtaeg on kooskõlas õiguskindluse ja õiguspärase ootuse põhimõtetega. Riigikohus on ühes lahendis märkinud, et õiguskindluse põhimõte tähendab muuhulgas, et uute regulatsioonide jõustamiseks tuleb ette näha mõistlik aeg, mille jooksul adressaadid saaksid uute normidega tutvuda ning oma tegevuse vastavalt ümber korraldada. Õiguskindlusele vastab olukord, kus riik ei kehtesta uusi regulatsioone meelevaldselt ja n-ö üleöö. Ka selles aspektis ei tuvastanud õiguskantsler vastuolu põhiseadusega.

Õiguskantsleri seisukohta saab lugeda SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700