Autor: Lemmi Kann • 11. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: kasv aeglustub

Teisel poolaastal on Eesti Panga ökonomisti Peeter Luikmeli hinnangul oodata majanduskasvu aeglustumist

Järgneb Peeter Luikmeli kommentaar majanduskasvule:

Statistikaameti täna avaldatud kiirhinnangul kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) püsihindades teises kvartalis aasta arvestuses 8,4%. Kvartali arvestuses kasvas SKP sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritult 1,8%.

Nagu eelnevates kvartalites, nii panustas ka teises kvartalis kasvu kõige enam eksport. Jooksevhindades kasvas eksport teises kvartalis aasta arvestuses ligi poole võrra. Ekspordi kasvu soodustas jätkuvalt soodne väliskeskkond, sealhulgas investeerimiskaupade nõudluse taastumine. Siiski hakkab ekspordi panus kasvu juba peatselt vähenema. Kuna ekspordi kriisieelsed tasemed on ületatud, on madalal võrdlusbaasil põhinev kasv ammendunud.

Ka sisenõudlus näitab jätkuvalt mõõduka kosumise märke. Tarbijate kindlustunne on suurem kui ajalooline keskmine ja hinnang riigi majanduslikule olukorrale on mõnevõrra paranenud. Sellele vaatamata ei kiirusta tarbijad tegema endises mahus kulutusi. Jaemüük suurenes kasvava kindlustunde, kuid säilinud ettevaatlikkuse tõttu teises kvartalis aasta arvestuses ligikaudu 5%. Toetav rahapoliitiline keskkond ja tootmisvõimsuse suurendamine soodustasid investeeringute kasvu.

Üleilmne riskikartlikkus on viimasel ajal taas tõusnud. Majanduse edasine kasv võib seetõttu kulgeda ebakindlamatel alustel. Väga oluline on tagada riigi võimekus tulla toime välismajandusest tingitud ootamatustega. Hinnakujundus ja tööturu paindlikkus on tähtsad konkurentsivõime säilitamise seisukohalt. Teravdatud tähelepanu Euroopa riikide eelarvepoliitika suhtes viitab vajadusele tagada kestlik eelarvepoliitika ja alustada reservide kogumist.

Kuigi esimesel poolaastal oli kasv kiire, siis aasta teises pooles see Eesti Panga kevadprognoosi kohaselt aeglustub. 2011. aasta majanduskasvuks prognoosib Eesti Pank 6,3%.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700