Autor: Lemmi Kann • 10. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas toit teeb vanaks?

Kas teadsid, et toit, mida sööd, võib põhjustada enneaegset vananemist? Toitumisteadlased on viimastel kümnenditel teinud hämmastavaid avastusi. Üha rohkem on alust arvata, et me oleme see, mis me suust sisse ajame, kirjutab Kaaluabi.ee.

Kas sa tead, kuidas toitumisharjumused sind mõjutavad? Kasulik on ennast selles vallas harida, sest teatud tüüpi toitude pidev eelistamine põhjustab enneaegset vananemist.

Kas serveerime lõunasöögi kõrvale vabu radikaale?

Sõnapaar „vabad radikaalid“ pääseb nendel päevadel liigagi tihti valla toitumisteadlaste huulilt, külvates tavainimeste seas hirmu, sest vabad radikaalid „ründavad sinu keha“ või „kujutavad organismile potentsiaalset ohtu“.

Vabaks radikaaliks nimetatakse molekuli, milles on paaritu arv elektrone. Vabad radikaalid tekivad loomulikul teel ainevahetuse käigus ning ilma nendeta oleks inimesed juba surnud. Seega pole probleemiks mitte vabad radikaalid iseenesest, vaid nende ületootmine organismis. Toitumiseksperdid soovitavad meil süüa puu- ja juurvilju, sest need sisaldavad hulganisti organismi puhastavaid fütokemikaale. Fütokemikaalid neutraliseerivad vabade radikaalide mõju, kaitstes meie organismi.

Vabad radikaalid muudavad söödud toidu meie organismile vajalikuks energiaks. Seega aktiveeruvad vabad radikaalid eelkõige söömise ajal. Mida rohkem sa sööd, seda rohkem vabu radikaale tekib, ning seda rohkem antioksüdante läheb vaja, et neid neutraliseerida. Külluslikud eined toovad kaasa küllaga muret. Kõige efektiivsemad antioksüdandid on A, C ja E vitamiinid; mineraalid, nagu seleen ja tsink; ning ravimtaimed, nagu aaloe vera ja viinamarjaseemne ekstrakt.

Kogu tõde süsivesikutest

Süsivesikuid sisaldavad juurviljad, pasta, riis, leib, teraviljad, puuviljad, kondiitritooted, koogid, küpsised, krõpsud, kommid jne. Neid on lihtne valmistada, nad on maitsvad ja peale kõige selle ka odavad. Süsivesikud domineerivad meie köögilaual ning kõhus. Tuleb aga tähele panna, et süües süsivesikuid tarbime ühte suhkru eriliiki.

Meie organism töötleb süsivesikud ümber glükoosiks, kasutades selle koheselt ära energiana või hoiustades seda rasvarakkudes. Kuna süsivesikud on meie menüüs niivõrd domineerivad, ning lisades neile veel üleliigse suhkru ja vähese trenni tagajärjed, siis on lõpptulemuseks paratamatult lisakilod. Vabade radikaalide aktiivsust saab piirata vähendades toidukoguseid ning üleüldist süsivesikute tarbimist.

Suured eined põhjustavad stressi

Täida poes oma toidukäru; mine koju ja aseta ostetu riiulitele; serveeri see kõik taldrikule; söö ära ning sa suudad vaevu liikuda. Mitu korda nädalas sa ülesöömisega patustad? Kui palju vabu radikaale ründab sinu organismi, kiirendades vananemisprotsessi? Sa võiksid nende ohtude asemel hoopis vähem süüa.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700