Autor: Rivo Sarapik • 25. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: mitu lühikest puhkust ühest pikast parem

Hollandi teadlaste läbi viidud uuringust selgub, et puhkuse mitmeks tükiks jagamine toob rohkem rahulolu - ootusärevus ja puhkuse plaanimine suurendasid õnnetunnet nädalateks.

Samas langes õnnetunne pärast puhkust tihti kiiresti. See sõltus sellest, kui muretult puhkus möödus - kas reisil kõik sujus või oli eriarvamusi reisikorraldajaga, tõbised puhkajad olid rahulolematumad.

Ka puhkust lõõgastavaks hinnanud ei kogenud peale puhkust olulist kasvu õnnetundes. Uurimuse läbi viinud Jeroen Nawijni sõnul jäi nende õnnetunne samale tasemele kui inimesel, kes ei olnud puhkusel käinud.

"Puhkus teeb inimese õnnelikuks," kommenteeris Nawijn. "Samas leidsime, et kui puhkuse ootus suurendab õnnetunnet, siis seda ei järgne puhkuse lõppemisele."

Nawijini sõnul ei selgunud uurimusest seost puhkuse pikkuse ja tekkinud õnnetunde vahel. Kuna suur osa õnnetundest tuleb ootusärevusest, soovitab ta valida pigem mitu lühikest kui üks pikk puhkus.

"Mida enamus teha saavad, on planeerida aastasse rohkem reise. Kui sul on kahenädalane puhkus, võid selle poolitada ja võtta kaks nädalast puhkust. Ja proovi ootusärevust suurendada - reisist rohkem rääkides või eri foorumites kaasa arutamisega," soovitas ta.

Uuringu läbiviimisel küsitleti 1530 Hollandi täiskasvanud, kellest ligi 1000 olid puhanud viimase 32 nädala jooksul.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700