Autor: Rivo Sarapik • 25. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga teine pere tuleb ots-otsaga kokku

Konjunktuuriinstituudi (EKI) tarbija kindlustunde indeksi juuli tulemustest selgub, et ots-otsaga tuleb kokku 49% vastanuist.

EKI tarbijabaromeetri andmetel oli tarbijate kindlustunde indikaator juulis veidi parem kui kuu varem. Tarbijate kindlustunne oli Eestis viimase 20 aasta keskmisest 10 punkti võrra parem.

Oluline osa inimestest arvab, et nende pere majanduslik olukord on 12 kuu pärast sama kui praegu - nii arvas 45% küsitletutest. Seda, et pere olukord on 12 pärast oluliselt parem, lootis vaid 2%  ja mõningast paranemist ootas 21%. Olukorra halvenemist kartis 22% vastanutest. Võrreldes juuniga ongi suurenenud just selliste inimeste osakaal, kes prognoosivad olukorra püsimist ja vähenenud halvenemise prognoosijate hulk.

Eesti majandusseis jätkab suure osa küsitletute arvates paranemist. Nii arvas 2% küsitletutest, et 12 kuu pärast on Eesti majandus palju paremas seisus kui nüüd ja 45% arvates on siis olukord mõnevõrra parem. 29% arvas, et praegune olukord püsib ja 14% kartis halvenemist.

Säästmist takistab endiselt elukalliduse tõus. Tarbijate poolt tunnetatud (viimase 12 kuu) hinnatõus oli juulis enam-vähem samal tasemel kui mais ja juunis. 62% küsitletute arvates on hinnad viimase 12 kuu jooksul oluliselt tõusnud. Inflatsiooniootused järgnevaks 12 kuuks natuke alanesid (saldo juunis 26, juulis 23).

Juulis hinnangud tööturu arengutele (järgneva 12 kuu jooksul) paranesid ja elanikud prognoosivad tööpuuduse jätkuvat vähenemist (saldo juunis -8, juulis -9).

Ligi pool küsitletuist (49%) hindas juulis, et nad tulevad oma perega ots-otsaga välja, oluliselt säästis 3% peredest ja natuke 34%. Iga kümnes vastaja sai hakkama varasemate säästude abil ja 3% elas võlgu.

Euroopa Komisjoni esialgse kiirhinnangu järgi langes tarbijate kindlustunne nii Euroopa Liidus kui ka euroalal. Euroopa Liidu indikaator oli juunis –10,9 ja juulis –12.3 ning euroalal juunis –9,7 ja juulis –11,2.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700