Autor: Rivo Sarapik • 7. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laeva- ja lennukipersonali lähetuskulud selgemaks

Täna valituse ette jõudva eelnõu kaotab lähetuskulusid reguleerivast määrusest erisuse laevapere ja lennuki personali lähetuse kulude kohta.

Rahandusministeeriumi teatel on eelnõu eesmärk kehtestada laevapere liikmetele ja tsiviilõhusõiduki meeskonnaliikmetele töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord sarnaselt teistele töötajatele.

Töötaja töölähetusega seotud kulude ja kahju hüvitamise erisuse võrreldes

võlaõigusseadusega sätestab TLS § 40. Nimetatud erisus kehtib kõikide TLSkohaldumisalasse jäävate töötajate, sealhulgas laevapere liikmete ja tsiviilõhusõiduki meeskonnaliikmete, suhtes ning selle rakendamist täpsustab TLS § 40 lg 3 alusel välja antud määrus. Kehtiv määrus välistab selle kohaldamisalast laevapere liikmed ning tsiviilõhusõiduki meeskonnaliikmed, kuigi nende viibimist tööülesannete täitmisel on võimalik eelnevalt analüüsitult sarnaselt teistele töötajatele käsitleda töölähetusena.

Nii on tekkinud olukord, kus laevapere liikmetel ja tsiviilõhusõiduki meeskonnaliikmetel on küll õigus töölähetustega seotud kulude hüvitamisele, kuid puudub erinevalt teistest töötajatest kulude hüvitamise täpsem kord. Õiguskantsler leidis põhiseaduslikkuse järelevalve käigus, et selline olukord on vastuolus põhiseadusega.

Eelnõu § 1 muudab määruse Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord lõiget 3 viisil, mis kaotab määruse kohaldamise välistuse laevapere liikmetele ja tsiviilõhusõiduki meeskonnaliikmetele.

Määrus on ette nähtud jõustuma tänavu septembrist.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700