Autor: Rivo Sarapik • 4. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhaldur võib hakata ennetavaid nõudeid esitama 

Kooskõlastusringile saadetud maksukorralduse seaduse muutused võivad muu hulgas tuua maksuhaldurile välismaiste nõuete puhul ennetavate täitetoimingute õigused.

Rahandusministeerium esitas ministeeriumitele ja partneritele kooskõlastamiseks maksukorralduse seaduse muudatused, kus täpsustatakse maksuhalduri õigusi abi osutamisel teistele ELi riikidele.

Rahandusministeeriumi teatel kehtestatakse eelnõus, et maksuhalduril on õigus maksude sissenõudmisel küsida vajalikku teavet ning taotleda abi nendelt ELi riikidelt, kellega Eestil kehtib vastavasisuline leping.

Muudatustes määratletakse, et maksuhalduril on siis õigus välisriigis paiknevate asutusega vahetada teavet ning osutada või taotleda sissenõudmisabi, kui tegemist on riigis või kohalikes omavalitsustes kogutavate maksudega ja maksetega ning nendega seotud kõrvalkohustuste, rahaliste karistuste ja makstavate toetustega. Samuti täpsustatakse eelnõus, et kui tegemist on välisriigi nõudega, on selle sissenõudmisel maksuhalduril õigus sooritada ennetavaid täitetoiminguid.

Lisaks on eelnõu üheks eesmärgiks kehtivate seaduste täpsustamine. Näiteks on maksukohustuslasel ning maksuhalduril võimalik esitada kaebus kohtu määruse peale, mille rahuldamisel saab maksuhaldur loa ennetavate täitetoimingute sooritamiseks või millega jäetakse maksuhalduri vastavasisuline taotlus rahuldamata. Nii maksukorralduse seadus kui ka krediidiasutuste seadus näevad ette, et maksuhaldur peab kolmandalt isikult teabe küsimisel oma korralduses märkima maksukohustuslase tuvastamist võimaldavad andmed.

Järgmise aasta 1. jaanuaril jõustuv müügi- ja paadimaksu kaotamine ei mõjuta ministeeriumi teatel enne järgmise aasta 1. jaanuarit tekkinud maksukohustusi ning maksuhalduril on võimalik need sisse nõuda.

Maksukorralduse seaduse muudatused on plaanis jõustada järgmise aasta 1. jaanuaril.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700