Autor: Lemmi Kann • 24. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida on vaja teada, et töövaidlus ei aeguks

Töövaidluskomisjonides tuleb aeg-ajalt ette vaidlusi, kus menetlus on tulnud lõpetada nõuete aegumise tõttu. Mida see tähendab ja millised on olulisemad aegumistähtajad, selgitas raamatupidaja.ee-le Tööinspektsiooni Lõuna inspektsioonitöövaidluskomisjoni juhataja Jevgeni Kupri.

Aegumine töövaidlusasjades on sätestatud “Individuaalse töövaidluse lahendamise seaduse” (ITLS) paragrahvis 6. Sama paragrahvi lõikes 1 on sätestatud üldiseks aegumise tähtajaks neli kuud. See tähendab, et isikul, kes soovib oma töösuhetest tulenevate õiguste tunnustamiseks ja rikutud õiguste kaitseks pöörduda kohtusse või esitada nõue töövaidluskomisjoni, on nendeks tegevusteks üldjuhul aega neli kuud alates ajast, mil isik sai teada või pidi oma õiguste rikkumisest teada saama.

Paragrahvi 6 lõiked 2 ja 3 sätestavad erandid. Lõige 2 sätestab töövaidluskomisjoni poole pöördumise tähtaja töölepingu ülesütlemise vaidlustamiseks. Tähele tasub panna, et töölepingu ülesütlemise vaidlustamise avalduse esitamise tähtaeg on 30 kalendripäeva ülesütlemiseavalduse saamisest, mitte aga töölepingu lõpetamise kuupäevast.    Avaldus on soovitav esitada ikkagi kohe võlgnevuse tekkimisel, mitte oodata pikemat aega, kuna kolme aasta möödudes ei pruugi sama tööandjat enam eksisteeridagi. Töövaidluskomisjonile avalduse esitamisel tuleb erilist tähelepanu pöörata asjaolule, et tähtaega arvestatakse mitte avalduse postiasutusse esitamise päevast, vaid selle jõudmisest töövaidluskomisjoni.

Lõige 3 sätestab töötasu nõude esitamise tähtaja. Töötasu nõude esitamise tähtaeg on 3 aastat.

Silmas tuleb pidada ka asjaolu, et töövaidluskomisjon ise aegumist ei kohalda vaid taotluse peab esitama aegumist taotlev pool. Samuti peab silmas pidama , et aegumise taotlus tuleb esitada enne asja sisulise arutamise algust. See tähendab, et taotlus tuleb esitada enne, kui komisjon asub asja sisuliselt arutama või lisada taotlus juba oma kirjalikus vastuses vastaspoole avaldusele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700