Autor: Lemmi Kann • 23. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kajastada varude allahindlust

Küsimus: Ettevõte hindas 2010. aastal laos seisvat kaupa alla summas 1700 krooni. Kandsin summa (1700 krooni) muudesse ärikuludesse. Kas ma tegin õigesti või oleks pidanud allahinnatud kauba summa kandma Kaubad, toore ja materjal kuludesse? Kuna niisugune asi oli ühekordne, siis lähtusin sellest, et tegemist on mittereeglipärase kuluga(2009. aastal ei toimund kauba allahindlust). Kasutan kasumiaruande skeemi nr 1. Ettevõte müügitulu oli ca 2,3 miljont krooni.Kas peaksin majandusaasta aruande ära parandama ja antud summa kandma siis kuludesse: Kaubad, toore, materjal ja teenused?

Vastus: RTJ 4 kohaselt kajastatakse varude allahindlusi nende neto realiseerimisväärtusele aruandeperioodi kuluna, kuid ei täpsusta millisel kulukirjel tuleks seda kajastada. 

Vastavalt RTJ-le 2 kasumiaruande kirjete täpne koostis sõltub ettevõtte tegevusvaldkonnast ning iga raamatupidamiskohustuslane on kohustatud oma raamatupidamise sise-eeskirjas detailselt kirjeldama, milliseid tulusid ja kulusid millistel kasumiaruande kirjetel kajastatakse, ning järgima järjepidevalt sama liigendust.Samas RTJ-s toodud selgitusele Kaubad,toore, materjal ja teenused sisu kohta kajastatakse antud kasumiaruandekirjel otseselt põhitegevuse (näit. tootmis- või müügitegevuse) eesmärgil ostetud kaupade, toore, materjalide ja teenuste kulu. Teie küsimuses toodud allahindlus on seotud otseselt põhitegevusega ning seetõttu tuleks kulu kajastada antud kirjel.Kuna allahindluse summa on väike, siis  meie hinnangul ei ole tegemist olulise veaga (RTJ 1) ning seetõttu ei ole vajadust antud viga parandada. Kui aastaaruanne on veel kinnitamata, siis soovitame vea parandada.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700