Autor: Lemmi Kann • 5. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus arutab tulumaksu määra alandamist

Valitsus arutab täna tulumaksuseaduse eelnõu, millega tahetakse alandada tulumaksu määra.

Eelnõu eesmärkideks on lisaks tulumaksu määra alandamisele ka füüsilise isiku tulust lubatud mahaarvamiste piirmääraf langetamine, metsa väikeomanike huvi elavdamine metsa majandamise vastu tulumaksu arvestamise erikohtlemise abil ning tööga seotud tasemekoolituse käsitlemise lõpetamine erisoodustusena.

Eelnõu järgi langetatakse tulumaksu määra alates 2015. aastast 21%-lt 20%-le. Samuti piiratakse eelnõu kohaselt füüsilise isiku tulust lubatud mahaarvamiste kogusummat 3196 eurolt 1920 eurole. Muudatus puudutab eluasemelaenu intresside, koolituskulude ning kingituste ja annetuste mahaarvamise õigust. Muudatus kohaldub kuludele, mida isik kannab alates 2012. aastast.

Eelnõu kohaselt rakendatakse raieõiguse ja raiutud metsamaterjali võõrandamise maksuarvestusele erikord, pidades silmas metsa füüsilisest isikust väikeomanikku, kelle raieõiguse ja raiutud metsamaterjali müük on ühekordne tehing, mitte jätkuv majandustegevus.

Eelnõu kohaselt ei käsitleta tööalast tasemekoolitust enam erisoodustusena. Muudatus vähendab maksukoormust, langetades tööjõu makse ennekõike kõrge tootlikkusega töökohtade tekkeks, ning soodustab elukestvas õppes osalejate arvu kasvu.

Seadus on kavandatud jõustuma 1. jaanuaril 2012. aastal.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700