Autor: Lemmi Kann • 26. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas koondamisest tingitud stress on tööõnnetus?

Kas ootamatu koondamise tõttu töötajat tabanud ja arsti poolt diagnoositud stress on tööõnnetus ja kuidas tööandja sellises situatsioonis toimima peab, selgitas Äripäeva käsiraamatute foorumis advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Küsimus: Ettevõte otsustas, et hakkab ostma raamatupidamisteenust äriühingult ja koondas oma raamatupidaja, makstes talle kompensatsiooni kahe kuu eest, millest üks etteteatamisaja puudumise eest. Koondatud töötaja väidab nüüd, et tal tekkis ootamatust koondamisest stress ning kuivõrd ülesütlemise avalduse üleandmine toimus tööajal, siis tegemist on tööõnnetusega.Ta käis ka arsti juures, kes väljastas talle töövõimetuslehe, mille peal on diagnoosiks tööõnnetus.

Kas tõsiselt on tegemist tööõnnetusega ning kas tööandja peab alustama seaduses ettenähtud uurimist? Kui jah, kas uurimise alustamise eelduseks on arsti teate esitamine tööandjale?

Vastus: Arst peaks esitama nii tööandjale kui ka Tööinspektsiooni kohalikule asutusele tööõnnetuse teatise, mille jaoks on kehtestatud eraldi vorm ja millest nähtub ka tööõnnetuse asjaolude ja tagajärgede lühike kirjeldus. Tööandja peaks uurimist alustama siis, kui ta on saanud nõuetekohase teatise. Seega soovitaks uurida ka kohalikust tööinspektsioonist, kas sinna on arsti poolt tööõnnetuse teatis esitatud.

 Kui nõuetekohane teatis on esitatud, siis tuleb uurimine läbi viia. Uurimise käigus võib jõuda ka järeldusele, et tegemist ei ole tööõnnetusega. Tööõnnetus on töötaja tervisekahjustus või surm, mis toimus tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtaval tööl, tööaja hulka arvataval vaheajal või muul tööandja huvides tegutsemise ajal. Tööõnnetusena ei käsitata tervisekahjustust või surma, mis toimus eelnimetatud juhtudel, kuid mis ei ole põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700