Autor: Lemmi Kann • 13. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad on valmis kulutusi suurendama 

Balti riikide ettevõtted julgevad seoses süveneva optimismiga suurendada oma ärikulutusi, selgus Reguse ettevõtlususalduse indeksist.

Reguse värskeima ettevõtlususaldusindeksi põhjal, mis tugineb 17 000 ülemaailmse ettevõtte juhiga läbiviidud küsitlusel, kinnitavad Balti riikide äritegevusega seotud positiivseid prognoose nüüd ka tegelikud näitajad. Ettevõtlususaldus on suurenenud alates 2010. aastast, kuid praeguste raportite alusel saab öelda, et ettevõtete sissetulek ja kasum kasvavad vastavalt eelmise aasta eeldustele. Uuringust selgus, et tõusutendentsi näitavad ka osakondadesisesed kulutused, eeskätt müügi- ja turunduskulutused, kuid mitte kontoriruumide ja kinnisvaraga seotud kulutused.

Reguse ettevõtlususalduse indeks on 125 punkti tasemel, mis on kõigi aegade kõrgeim näitaja. Madalaimast näitajast 2010. aasta aprillis on hetkeindeks kõrgem 31 punkti võrra ning uuringu alguses mõõdetust (oktoober 2009) 25 punkti võrra suurem.

Balti riikides on indeksi tase 100, jäädes keskmisest madalamaks. Rohkem kui viiendik Balti riikide ettevõtetest kinnitavad kasumi suurenemist (22%) ja sissetuleku kasvu (36%)

Sel aastal eeldatakse osakonnakulutuste suurenemist, v.a kinnisvara osas, mille puhul on ettevõtetel kindel kulude piiramise poliitika. Ülemaailmselt kavatseb 81% ettevõtetest hoida kontoriruumidele tehtavad kulutused samal tasemel või neid kärpida, samasugune soov on 70% ettevõtetel, mis tegutsevad Balti riikides. Need näitajad ühtivad teiste uuringutega, andes kinnitust üldisest trendist töökeskkonnaga seotud kulude vähendamiseks.

“Ettevõtlususalduse kasv on hea uudis, nagu ka ettevõtete sissetuleku ja kasumi suurenemine. Ettevõtluskindluse süvenemisest annavad kinnitust veel osakonnakulutuste prognoositav suurenemine käesoleval aastal. Samas teevad ettevõtted vaid selliseid investeeringuid, millelt on oodata kindlat tulu, näiteks müük ja turundus; seevastu kontoripinnale ja kinnisvarale tehtavad kulutused jätkavad 2011. aastal vähenemist," kommenteeris Reguse allüksuse peadirektor ja pressiesindaja Michael Barth.

See on Barthi sõnul märkimisväärne muutus mõne aasta taguse ajaga võrreldes, kui majanduskasv koos suurenenud tööhõivega soosisid kinnisvarasse investeerimist. "Ent majanduskasvu üle elanud ettevõtted eelistavad praeguses olukorras pigem riske vähendada ning valida paindliku ja selgepiirilise töökorralduse,” möönis Barth.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700