Autor: Lemmi Kann • 12. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna on võrdse palga päev

Täna korraldab Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon meeleoluka aktsiooni “Tilliga ja tillita”, millega juhitakse tähelepanu sellele, et Eestis on samaväärse töö eest meeste ja naiste palkade vahel lõhe kuni 30,9%.

Sel puhul pakutakse söögikohtades üle Eesti tilliga ja tillita lõhesaiu või muid sööke kahe erineva hinnaga - tilliga toidud on 30,9% kallimad kui samasugused ilma tillita road.

Korraldajad soovivad "Tilliga ja tillita" kaudu pöörata tähelepanu sellele, et Eestis on naiste-meeste palgalõhe suurim Euroopa Liidus ja see lõhe pigem kasvab kui kahaneb.

"Eestis on naiste-meeste palgalõhe suurim Euroopa Liidus ja see lõhe pigem kasvab kui kahaneb. See näitab, et ühiskonnas on ressursid naiste ja meeste vahel ebavõrdselt jagunenud. Naiste ligi kolmandiku võrra madalam palk mõjutab nii naiste majanduslikku sõltumatust kui laste vaesusriski. Palk ei mõjuta üksnes elukvaliteeti praegu, vaid on määravaks nii erinevate hüvitiste kui ka pensionide arvestamisel tulevikus," selgitasid korraldajad.

"Meie eesmärk on töötada selle nimel, et see kahjulik ja tulevikku mõjutav sissetuleku vahe väheneks ning teha seda koostöös nii naiste kui meestega."

Palgalõhet aitab Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni hinnangul lõppkokkuvõttes vähendada vaid see, et naised saavad olukorrast teadlikuks, muutuvad seeläbi julgemaks ja oskavad end tööjõuturul väärtustada.

Võrdse palga päev (inglise keeles EPD - Equal Pay Day) näitab lisatööpäevade arvu, mis naistel tuleks sel aastal teha, et saada meeste eelmise aasta sissetulekutega võrdne palk. Selleks, et saavutada meeste 12-kuu teenistus, peab naine näiteks töötama 16 kuud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700