7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ka eraõiguslik isik on riigihanke kohuslane

Riik hakkab üürima suurtes kogustes üüripindu ning võib eeldada, et sellel aastal osutab riigihanke järelevalve tegija rahandusministeerium tähelepanu just riigi üüritavate pindade kohta korraldatavatele riigihangetele.

Eraõiguslikud isikud ei tea sageli, et nad on riigihanke kohuslased. Riigihangete seaduse kohaselt on peale avalik-õiguslike isikute hankijateks ka eraõiguslikud isikud.

Asjaolu, kas isik on hankija või mitte ei sõltu isiku tahtest, vaid tegelikest asjaoludest. Oluline on, et iga isik, kes üürib hankijaks olevale isikule kinnisvara, peab ehitustöödes tegema riigihanke kindlasti riigihankeseaduse § 11 lõike 2 kohaselt.

Sihtasutus kui hankija

Hankijateks olevad sihtasutused on:

* sihtasutus, mille üks asutaja on riik

* sihtasutus, mille asutajatest rohkem kui pooled on: – kohalik omavalitsus (valla- või linnavalitsus või kohaliku omavalitsuse asutus)

– kohalike omavalitsuste ühendus– avalik-õiguslik juriidiline isik– avalik-õiguslik juriidiline isik asutus

* sihtasutus, mille nõukogu liikmetest rohkem kui pooled määrab: – riik (riigiasutus)

– kohalik omavalitsus (valla- või linnavalitsus või kohaliku omavalitsuse asutus)– kohalike omavalitsuste ühendus– avalik-õiguslik juriidiline isik– avalik-õiguslik juriidiline isik asutus.

Sihtasutus, mis ei ole eespool toodud tingimuste kohane, võib olla hankijaks, kui ta täidab ülesannet avalikes huvides. Näiteks sihtasutus, mis pakub raamatukoguteenust ja on saanud struktuurivahenditest raha hoone ehitamisel või remontimisel.

Pikem käsitlus sellest teemast on „Riigihanke käsiraamatu“ uues, aprillikuu lisas.

Äripäeva käsiraamatu tellijad saavad uusi teemasid juba käsiraamatute veebis lugeda.

Autor: Lemmi Kann, Tuulikki Laesson

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700