5. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tilliga ja tillita: võrdse palga päev

12. aprillil korraldab Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon meeleoluka aktsiooni “Tilliga ja tillita”, millega juhitakse tähelepanu sellele, et Eestis meeste ja nasite palgad samaväärse töö puhul kuni 30,9%, vahendab bioneer.ee.

Võrdse palga päeval pakutakse söögikohtades üle Eesti tilliga ja tillita lõhesaiu või muid sööke kahe erineva hinnaga - tilliga toidud on 30,9% kallimad kui samasugused ilma tillita road.

Korraldajad soovivad "Tilliga ja tillita" kaudu pöörata tähelepanu sellele, et Eestis on naiste ja meeste palgalõhe suurim Euroopa Liidus ning see lõhe pigem kasvab kui kahaneb. "See näitab, et ühiskonnas on ressursid naiste ja meeste vahel ebavõrdselt jagunenud. Naiste ligi kolmandiku võrra madalam palk mõjutab nii nende majanduslikku sõltumatust kui laste vaesusriski. Palk ei mõjuta üksnes elukvaliteeti praegu, vaid on määravaks nii erinevate hüvitiste kui ka pensionide arvestamisel tulevikus," kirjutavad korraldajad liikumise kodulehel.

Palgalõhet aitab Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni hinnangul lõppkokkuvõttes vähendada vaid see, et naised saavad olukorrast teadlikuks, muutuvad seeläbi julgemaks ja oskavad end tööjõuturul väärtustada.

"Meie eesmärk on töötada selle nimel, et see kahjulik ja tulevikku mõjutav sissetuleku vahe väheneks. Seetõttu on väga tähtis, et üle maailma BPW  (Business and Professional Women - toim.) klubid seda infot omal maal ja linnas esile tooksid," on ettevõtlikud naised veendunud.

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon kutsub üles võrdse palga päeval avalikku arutelu tekitama ning probleemile tegude abil tähelepanu juhtima:

*  Kandke punaseid kotte väljendamaks majanduslikku diskrimineerimist

   * Organiseerige avalikes kohtades infojagamise letid, postid, stendid vm eesmärgiga tähelepanu tõmmata ja inimestega vestelda   * Paluge kohalikel kohvikutel ja restoranidel välja pakkuda „Unhappy hour“ lõunaajal või peale tööd palgavahe protsendi võrra odavamaid sööke, jooke   * Organiseerige mõni üritus, levitage infot suhtevõrgustikes   * Pakkuge kohalike poodnikele kaunistada oma vaateaknad punaste kotikestega   *  Korraldage foorumeid ja debatte antud teema käsitlemiseks   *  Korraldage koolitusi palgaläbirääkimiste edukamaks õnnestumiseks

 

Autor: Lemmi Kann, Bioneer .ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700