Autor: Lemmi Kann • 4. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon: töötajate väljaõpe on halb

Töötajate väljaõpe on paljudes ettevõtetes puudulik ning jätkuvalt pole pooltes tööinspektorite poolt hinnatud ettevõtetes ka töökeskkonnavolinikku ja töökeskkonnaspetsialisti.

Töötervishoiu ja tööohutuse järelevalve käigus külastasid tööinspektorid 2010.aastal 3718 ettevõtet. Lisaks kogu töökeskkonda hõlmavatele töökeskkonna kontrollidele viidi läbi ka 1338 sihtkontrolli, teatas tööinspektsioon.

Kõige sagedamini hinnati ettevõtetes halvaks või pigem halvaks töötajate väljaõpet ja juhendamist, seda ligi pooltes hinnatud ettevõtetes. Sarnaselt varasematele aastatele puudub jätkuvalt ligi pooltes hinnatud ettevõtetes ka töökeskkonnavolinik ja töökeskkonnaspetsialist või ei vasta nende tegevus nõuetele. Heaks või pigem heaks hinnati ettevõtetes tööaja korraldust, vibratsiooni ja tolmu mõju vähendamist tervisele, psühholoogiliste ohuteguritega tegelemist ja tööõnnetuste ning kutsehaiguste uurimise korraldust.

2010.a saabus tööinspektsiooni teatis kutsehaigestumise diagnoosimisest 104 töötaja kohta, kellest igal teisel diagnoositi rohkem kui üks kutsehaigus. Peamiste diagnoosidena saab välja tuua jõu rakendamise ja ülepingutusega seotud pehmete kudede haigused ning karpaalkanali sündroom.

„Füüsilise ülekoormusega seotud haigusi on võimalik vältida, kui mõeldakse eelnevalt läbi õige töökoha kujundus, valitakse ergonoomilised töövahendid ning korraldatakse tööpäev selliselt, on võimalik pidada tööpäevasiseseid puhkepause, et anda võimalus organismile taastumiseks. Ka töötajatelt ootaks tõsisemat mõtlemist oma tervisele. Koostöö tööandja ja töötajate vahel on ülioluline, et vältida füüsilist ülekoormust,” rõhutas tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700