16. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meeste tööd, naiste tööd ja riigikogu

Valdkonnad, kus suures enamuses on ametis naised, on ajast aega olnud madalamalt tasustatud kui nn meeste alad, nendib Õpetajate Lehes Kristi Helme.

Eelmises Õpetajate Lehes võttis sõna terve hulk intelligentseid naisi: Mare Tralla, Barbi Pilvre, Elo Lindsalu, Katrin Kivimaa. Arutleti Eesti naiste kõrge haridustaseme ning madala palga üle, igaüks veidi erinevast aspektist. Pilvre mainis 2010. aastal korraldatud Praxise uuringut, mille järgi on meeste ja naiste palgalõhe Eestis Euroopa suurim (pea 31%), kuid samas on naiste haridustase meeste omast kõrgem.

Eks see on nii olnud ajast aega, et valdkonnad, kus naised suures enamuses, on madalamalt tasustatud kui nn meeste alad. Oleks ka veider, kui inseneri palk oleks võrdne meditsiiniõe omaga (kelle töö ei ole seepärast sugugi vähem tähtis). Ses mõttes on palgavahed mõistetavad – osa valdkondi on n-ö kasumlikumad kui teised. Õpetajatele-sotsiaaltöötajatele ei saa riik lubada väga head palka enne, kui üldine elatustase on piisavalt hea. Millal see juhtub, on iseküsimus…

Küll aga on probleemne olukord, kui mehi hoitakse kõrgemal palgal üksnes selle­pärast, et nad on meessoost. Nii kirjeldab Mare Tralla ilmselt mitte kuigi ainulaadset juhtumit, kus oma hästi tööd tegeva ja haritud naiskolleegi kõrgema palga eest võitlemine sumbus argumenti: „Ta ei lähe siit ju kusagile, aga mees võib lahkuda kommertssfääri.”Ka koolides, kus juba aastakümneid meestepõud, tehakse mees­tele mööndusi ning vaadatak­se puudustele läbi sõrmede. Meenub näide ühest erakoolist, kus mees­õpetaja(te) kõrgemat palka põhjenda­ti väitega, et „neil on vaja pere ülal pidada”. Arvestades üksikemade suurt hulka ei ole seegi argument kuigi tugev.Feminism on Eestis selgelt negatiivse varjundiga (sõimu)sõna, mille taga nähakse mehelikult räuskavat, vastu rinda taguvat ning mitte just kõige kaunimat ja hoolitsematut naisterahvast, kes üritab sel viisil oma ebaedu vastassoo juures kom­pen­seerida (tõsi, ka psühholoogiaprofessor Voldemar Kolga tituleeris ennast juba 13 aastat tagasi feministiks, kuigi tema värvikat isiksust arvestades võis tegemist olla provokatsiooniga).Ka soolise võrdõiguslikkuse volinik(ud) pole eelarvamusi vähendanud, pigem vastupidi, mõjudes mugaval kohal istuva probleeme välja mõtleva ametnikuna. Samas on probleemid täiesti olemas.Riigikogu koosseis pole veel lõplik ning asendusliikmed muudavad hiljem üldpilti, kuid ikkagi on õrnem sugu esindatud kasinalt – esialgu vaid 19 naist. Naiste vähem kui 20% osatähtsus riigikogus ei ole kindlasti Eesti jaoks probleem number üks, kuid mõjub 21. sajandi teisel kümnendil sellegipoolest kummaliselt.Sookvoodid oleks siinkohal küll erakordselt jabur ja ebaefektiivne idee – mis kasu peaks olema riigil sellest, kui duubeldaksime või kolmekordistaksime riigikogus Yana Toomid või Marika Tuusid (nojah, ega ka Peeter Võsa üle ole põhjust üleliia rõõmustada, kuigi sellega seoses kaob teleekraanidelt vähemalt üks kole saade)? Küll aga näeks riigikogus ja/või valitsuses hea meelega selliseid naisi nagu Marina Kaljurand, Ülle Madise, Ivi-Anna Masso, Kersti Kaljulaid, Tiina Mõis, Kadri Liik jne.Loodetavasti leiab vähemalt osa neist või teistest oma alal pädevatest laia haardega naistest tee poliitikasse, sest just nemad aitaksid stereotüüpe murda. Stereotüüpe sellest, et naise eneseteostus väljaspool kodu peaks toimuma rohkem „hobi korras”, mille eest ei peagi palju maksma.

Artikkel ilmus Õpetajate Lehes .

Autor: Lemmi Kann, Kristi Helme

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700