4. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suuline tööleping ei väljenda töösuhte lühiajalisust

Tööleping on sõlmitud ka siis, kui töölepingu kirjalikku dokumenti pooled allkirjastanud ei ole või tööandja töötajale esitanud ei ole ning suuline tööleping ei tähenda tähtajalisust.

Küsimus: Läksin suve alguses tööle ning töötasin umbes oktoobrikuuni. Soovisin teha töölepingut, kui seda ma ei saanud. Umbes kuu aega tagasi avastasin, et minuga on siiski leping tehtud. Nagu ma nüüd asjatundjalt teada sain, siis on võimalik ka suuline leping teha. Seda ma varem ei teadnud ning läksin endise ülemuse juurde küsima, et miks mul www.eesti.ee -s näitab, et nende firma kaudu kehtib mul ravikindlustus, sest minu teada kehtib see ainult töölepinguga tööl käies. Selle peale ütles ülemus, et tema ei tea lepingust midagi, ilmselt raamatupidaja tegi vea sisse. Nüüd hakkasin mõtlema, et kui mul suuline tööleping oli, siis oleksid pidanud nad minu pealt ka makse maksma, kuid Maksu- ja Tolliameti kodulehelt vaadates ei ole minu pealt sotsiaalmaksu makstud.

Kuidas ma käituma peaksin? Asi on selles, et ma sain palka iga tööpäeva lõpus ja palgast olid maksud niiöelda maha võetud, aga kuna sain palga iga tööpäeva lõpus sularahas kätte, siis ma kahtlen, et makse maksti. Mõtlesime tihti, et miks me saame palka, millest on maksud maha võetud, kuigi pole töölepingut. Lisaks tundub mulle, et see leping "sõlmiti" tagantjärele. Kas  suuline leping pole lühiajaline? Väga imelik on see, et kui ma ülemuse käest aru pärimas käisin, ütles tema, et lepingut pole sõlmitud ja et ilmselt tegi raamatupidaja lihtsalt vea sisse.

Vastus: Tööleping on sõlmitud ka siis, kui töölepingu kirjalikku dokumenti pooled allkirjastanud ei ole või tööandja töötajale esitanud ei ole. Tööleping hakkab kehtima töötaja tööle asumisega. Asjaolu, et Teil töölepingu kirjalikku dokumenti ei ole, ei välista töösuhte ehk töölepingu olemasolu. Töötajal on võimalus tööandjalt töölepingu kirjalik dokument igal ajal välja nõuda, pöördudes selleks taasesitatavas, kirjalikus vormis nõudega tööandja poole, nt e-kirjaga või tähtkirjaga. Kirjaliku töölepingu võib allkirjastada või esitada alati, ka tagantjärele.

Tööleping on tähtajaline siis, kui selles on kokku lepitud. Suuline tööleping ei tähenda tähtajalisust ehk Teie tähenduses ilmselt lühiajalisust. Tulumaksuseadusest tulenevalt on tulumaksu maksjaks füüsiline isik ja mitteresidendist juriidiline isik, kes saab maksustamisele kuuluvat tulu. Seega tulumaksu peate Te ise ära maksma, kui tööandja seda Teie töötasult maksnud ei ole. Kui Teie töötasult on sotsiaalmaks maksmata ja Teil tekib kahju nt sellest, et haigestumise korral ei maksta Teile haiguskindlustushüvitist, siis on Teil võimalus tekkinud kahju tööandjalt maakohtu kaudu välja nõuda. Teie ülemuse vastust töölepingu mittesõlmimise ja raamatupidaja veale osutamise kohta ma kommenteerida ei oska.

 

Autor: Sirje Aava, Lemmi Kann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700