1. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kompromissiuks maksuhalduriga irvakil

Maksuvaidlustes võiks rohkem kompromisse olla, arvavad tänases Äripäevas Hansa Law Offices vandeadvokaat Mart Angerjärv ja sama advokaadibüroo partner, vandeadvokaat Vahur Kivistik.

Maksuamet ei ole maksuotsuste üle käivates kohtuvaidlustes kompromisse väga sõlminud kuigi seaduses on selleks kõik võimalused olemas. Nii on maksuhaldur mõnikord viinud perspektiivitu kohtuvaidluse riigikohtusse vaatamata sellele, et asjas oleks kasulikum maksumaksjaga kompromiss leida.

Tsiviilkohtumenetluses on kompromissid tavalised. Pooled saavad aru, et vaidluse lõpptulemuse määrab kohtus kohtunik ning lahendus võib tulla lisaks väga suurele rahalisele kulule ka selline, mis tegelikult kummalegi poolele vastuvõetav ei ole.

Nii kinnitasid kohtud eelmise aasta esimese 6 kuu jooksul lahendatud asjades 10,0% juhtudel tsiviilasjades juba esimeses astmes pooltevahelise kompromissi. Samuti on erinevalt maksuvaidlustest ka teistes haldusasjades edukalt kompromisse sõlmitud. Kompromissi kui menetluse ülimat eesmärki ja õigusrahu maksimaalset kindlustajat soosib ka kohtumenetlusõigus ja selle aluseks olevad menetlusseadustikud. Seadus lausa kohustab kohtunikku tegema pingutusi kompromissi saavutamiseks. Samad reeglid kehtivad ka halduskohtumenetluses.

Just maksuvaidlustes on viimasel ajal toimunud suurem murrang seoses kompromissivalmidusega. Maksuhaldur on lõpuks mõistnud, et riigi eesmärgiks on tagada maksusummade laekumine, mitte pidada võimalikult kaua perspektiivituid või suure riskitasemega maksuvaidlusi. Nii võib sageli olla maksuhaldurile kasulik tingimusel, et maksukohustuslane on valmis osaliselt määratud maksusummat aktsepteerima, loobuda vähemtõendatud täiendavalt määratud maksusummade osas edasisest vaidlusest. Ettevõtjale on ebamäärase olukorra ja edasiste kulude tekkimise lõpetamine oluliseks argumendiks, et lõpetada võitlus enda eksistentsi nimel ning jätkata igapäevategevustega. Olgem ausad, maksusummad määratakse tihti ebaõigesti või võimalikust tegelikust kohustusest oluliselt suuremas summas.

Loodame, et halduskohtunikud jätkavad alustatud teed ning suunavad pooli ka maksuvaidlustes rohkem kompromissi suunas ning maksuhalduril jätkub oskust ja valmisolekut enda eksimusi tunnistada ning vaidlusi kiiremini lõpetada.

Autor: Lemmi Kann, Vahur Kivistik, Mart Angejärv

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700