Autor: Lemmi Kann • 4. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: maksutulu laekus 418 mln eurot

Jaanuari lõpuks laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulu 418 miljonit eurot, mis on 9,8 protsenti 2011. aasta eelarves planeeritust. Möödunud aasta jaanuaris laekus eelarvesse 441 miljonit eurot, teatas rahandusministeerium.

Jaanuarikuu maksulaekumise vähenemine võrreldes eelmise aastaga on seotud kõrge võrdlusbaasiga. Nimelt varuti 2009. aasta lõpus seoses aktsiisitõusudega tavalisest oluliselt rohkem aktsiisikaupu, mis tõstsid ühekordselt 2010. aasta jaanuari laekumisi. Selle aasta jaanuaris tasuti samas märgatavalt rohkem sotsiaal- ja tulumaksu, mis oli tingitud eelkõige lisatasude maksmisest eelmise aasta lõpus.

Sotsiaalmaksu laekus jaanuaris 175 miljonit eurot, mis moodustab 10 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 22 miljoni euro võrra ehk 14,5 protsenti. Kasv oli põhjustatud 9-protsendilisest väljamaksete mahu suurenemisest, mille tingisid aastalõpu lisatasud. Töötajate arvu aastane kasv jäi seejuures tagasihoidlikuks.

Füüsilise isiku tulumaksu tasuti jaanuaris 37 miljonit eurot, mis moodustab 17 protsenti eelarves kavandatust ning on 29 protsenti kõrgem kui eelmisel aastal. Sarnaselt sotsiaalmaksule on laekumine mõjutatud tavapärasest suurematest väljamaksetest. Kohalikele omavalitsustele laekus füüsilise isiku tulumaksu 55 miljonit eurot, mis on 7 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu kogunes jaanuari lõpuks 16,5 miljonit eurot ehk 7 protsenti eelarves planeeritust ja 3 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Jaotatud kasumilt laekus tulumaksu 11,7 miljonit eurot ning erisoodustustelt 2,7 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus 121,1 miljonit eurot, mis moodustab 9,3 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kogunes käibemaksu 15 protsenti vähem, mis oli samuti põhjustatud eelmise aasta alguse aktsiisitõusudest tingitud aktsiisikaupade suurema varumisega 2009. aasta lõpus.

Aktsiise tasuti esimese kuuga kokku 76,1 miljonit eurot, mis on 11,3  protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aastaga vähenes aktsiiside laekumine 37,5 protsenti seoses 2010. aasta aktsiisitõusudele eelnenud varude soetamisega. Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi kogunes vastavalt  40, 48 ja 29  protsenti vähem kui mullu samal ajal ning seetõttu koguneb tänavu aktsiisi järgnevate kuude jooksul ühtlasemalt.

Alkoholiaktsiisi tasuti jaanuaris 17,1 miljonit krooni ning kuu lõpu seisuga on eelarvest täidetud 10,1 protsenti.

Tubakaaktsiisi laekus 26,2 miljonit eurot ehk 19 protsenti eelarvesse planeeritust. Seoses aktsiisimäärade tõusuga selle aasta 1. jaanuarist, oli näha tubakatoodete varumist, mis laekumisi ühekordselt kasvatasid. Seetõttu võib eeldada tavapäraste maksulaekumiste taastumist alles aprillikuus.

Kütuseaktsiisi tasuti aasta esimesel kuul 32,8 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 9 protsenti. Seoses ilma külmenemisega kasvasid deklareeritud kütuse kogused võrreldes eelmise kuuga, seda eriti eriotstarbelise diislikütuse puhul.

Ettemaksukonto muutus vähendas jaanuaris laekunud maksusummasid 15,3 miljoni euro võrra. Ettemaksukonto negatiivne muutus viitab, et jaanuaris tehti uusi ettemakseid vähem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700