3. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Keskpank jättis intressimäära rekordmadalale

Euroopa Keskpank jättis täna euroala enim jälgitud baasintressi määra rekordmadalal 1% tasemel muutmata, kuid pead tõstev inflatsioon võib intressimäärade tõusu algselt arvatust lähemale tuua.

Tänane otsus – jätta 2009. a kevadest paigal püsinud intressimäär muutmata, oli ootuspärane. Seda prognoosisid kõik 58 agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikut.

Pressikonverentsil, kus Euroopa Keskpanga juhi Jean-Claude Trichet otsust põhjendab, on tal täna taas põhjust inflatsiooni osas karme sõnu öelda. Detsembris ületas euroala inflatsioon esmakordselt kahe aasta jooksul 2% piiri ning kiirenes jaanuaris 2,4%-le. 2% on piir, mis tähistab keskpanga jaoks hinnastabiilsust.

Risk on, et Trichet retoorika võib turgudel liigselt süvendada veendumust, et keskpank on valmis intressimäärasid tõstma euroala perifeeria võlakriisist hoolimata. „See on keeruline tasakaaluharjutus,“ ütles agentuurile Bloomberg Nomura Internationali Euroopa ökonomist Jens Sondergaard. „Ta püüab oma sõnumi suunata ametiühingutele, ilma turge kohutamata.“

Jõudsa kasvuga Saksamaal, kus Föderaalne Tööturuamet teatas äsja tööpuuduse alanemisest viimase 18 aasta madalaimale tasemele ning firmad kaebavad oskustööliste nappuse üle, nõuavad ametiühingud juba kopsakaid palgatõuse. Saksa keemiatööstuse töölised nõuavad enam kui 7% suurust palgatõusu ning metallitööliste ametiühing IG Metall taotleb vähemalt 6% suurust palgatõusu.

Euro tugevnes ja euroala riigivõlakirjade intressimäärad alanesid kui Trichet kinnitas 13. jaanuaril, et pank teeb kõik mis vaja, et inflatsioon ohjes hoida. See oli märk, et pank on kriisitõrjelt oma fookust muutmas. Läinud nädalal hoiatas Euroopa Keskpanga nõukogu liige Lorenzo Bini Smaghi, et pank ei saa pikalt ignoreerida imporditud inflatsiooni.

Trichet märkis läinud kuul, et ehkki hinnatõusu taga on ajutised tegurid, on riskid tõusu suunas. See ajendas investoreid ümber hindama prognoose euroala intressimäärade tõusust, mis turgude hinnangul võib nüüd aset leida selle aasta kolmandas kvartalis. Analüütikud teevad panuse pigem neljandale kvartalile, enne USA keskpanka, mis Bloombergi küsitletud analüütikute hinnangul hakkab intressimäärasid tõstma 2012. aasta esimeses kvartalis.

Paljudele investoritele teeb muret, et Euroopa Keskpank võib teha vale sammu ja intressimäärasid liiga vara tõsta. Mida aeglasem on majanduse toibumine, mida hoiavad tagasi ka mitmes riigis käivitatud säästukuurid, seda suurem on tõenäosus, et inflatsiooni kiirenemine jääb ajutiseks.  

 

Autor: Lemmi Kann, Sirje Rank

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700