Autor: Lemmi Kann • 31. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas: tulumaksuga maksustatud dividendide edasine väljamakse

Küsimus: Tütarettevõte maksis 2010.a kevadel emaettevõttele välja dividendi ning tasus sellelt dividendilt ettevõtte tulumaksu.Emaettevõte soovib saadud dividendi omakorda välja maksta emaettevõtte omanikule (füüsiline isik, eesti resident).

Tütarettevõte deklareeris väljamakstud dividendi vorm TSD lisa 7 lahtris 7:

Maksustamisele kuuluv kuni 31.12.1993 lõppenud majandusaastate puhaskasumist ja alates 01.01.2000.a teenitud kasumist maksustamisperioodil väljamakstud dividendide summa.Lisaks täitis INF1 väljamakse saajate kohta.

Kui õigesti olen aru saanud, siis juba maksustatud dividendi topeltmaksustamist ei ole.

Küsimus:

Emaettevõte maksab dividendi välja. Millisel maksudeklaratsiooni vormil ja millises lahtris peab juba maksustatud dividendi summa uuesti väljamaksmise deklareerima, et vältida topeltmaksustamist?Lisaks on vaja täita INF11?

Vastus: Emaettevõte sai tütarettevõttelt juba maksustatud dividendid. Kui emaettevõtte maksab saadud maksustatud dividende edasi, siis kasutab ta väljamaksmisel vormi INF 11(vabastusmeetodit), kus tabelis 1 näidatakse kellelt, millal ja kui palju dividende saadi.)

Seejärel tuleb täita tabel 2, kus näidatakse saadud dividendide summa ja kui palju tegelikult välja maksti.Siis täidetakse vorm INF 1, kus näidatakse isikud, kellele dividendid välja makstakse.Dividendide maksustamise kohta on maksuhalduri kodulehel mitu juhendit. Teil soovitan tutvuda juhendiga, mida leiate Ärikliendile-Maksud ja aktsiisid-Ettevõtte tulumaks-Juhised vormide INF 11, INF 1 ja tõend TD täitmiseks (http://www.emta.ee/index.php?id=27526

Need juhendid oma olemuselt kehtivad ka pärast 01.01.2011. Nendesse on vaja teha täiendusi, kuid see ei puuduta oluliselt äriühinguid, vaid mitteresidendi püsivat tegevuskohta Eestis.

Maksu- ja tolliameti foorumis vastavad küsimustele MTA spetsialistid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700