Autor: Lemmi Kann • 26. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandja saab teha tulumaksuvabasid sissemakseid töötaja pensionisambasse

Kommenteerides täna riigikogus vastu võetud Kogumispensionide seaduse eelnõud, ütles rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas, et tegemist on kriisi kogemustest õppimisega ning süsteemi paindlikumaks muutmisega.

„Analüüs näitab, et tööandjatel on kasvav huvi panustada töötajate pensionisambasse,“ ütles Taavi Rõivas. „Muutsime selle märksa soodsamaks ning võimaldame sissemakseid teha kuni 15% ulatuses töötaja palgafondist tulumaksuvabalt.“

Taavi Rõivase sõnul muutuvad tänu seadusemuudatusele vabatahtliku pensionifondi osakute vahetamise reeglid paindlikumaks kuna kaotatakse ära täna kehtivad piirangud vahetatavate osakute minimaalse arvu ja vahetamise sageduse osas „Nüüdsest saab pensionifondide vahetamine olema võimalik kolm

korda aastas. Sissemakseid saab uude fondi suunata kuitahes tihti. Samuti vähendatakse vabatahtlikust pensionifondist enne osakuomaniku 55-aastasekssaamist tehtavate väljamaksete suhtes kehtivaid piiranguid,’’ lausus Rõivas.

Komisjoni esimehe sõnul puudutavad muudatused muuhulgas fondi vara investeerimisega seotud riskide juhtimise sisemisi protseduurireegleid ning investeeringutega kaasnevate võimalike huvide konfliktide maandamist, samuti kehtestatakse täiendavad piirangud konservatiivsete fondide vara investeerimisele.

Riigikogu võttis kogumispensioni seaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse täna toimunud kolmandal lugemisel 86 poolthäälega vastu.

Vastu ei hääletanud keegi ja erapooletuks ei jäänud samuti ühtegi riigikogulast.

Muudatused jõustuvad alates 1. augustist 2011.

Mis muutub?

Kogumispensione puudutava eelnõu seletuskirjas öeldakse, et 2009. aasta põhjal tehtud kohustuslike pensionifondide tootluse ja investeeringute statistika analüüsi järel tehti järgmised järeldused:

*kohustusliku kogumispensioni süsteem osutus tõsise finantskriisi suhtes tundlikuks, kuigi seda ei saa väita kõikide II samba pensionifondide kohta. Fondid kaotasid finantskriisi tulemusena kokku üle 3 miljardi krooni.

*arvestades konservatiivsete fondide rolli teises sambas on vajalik vaadata üle nende fondide investeerimisreeglid.

*kuigi on kehtestatud erinevaid nõudeid fondivalitsejatele, et vältida või maandada võimalikke huvide konflikte, tõi finantskriis esile täiendavaid kitsaskohti esile ja tõstatas täiendavate piirangute kehtestamise vajaduse.

*avalikkusele kättesaadav info ei anna praegu asjakohast ja adekvaatset või võrreldavat pilti fondide tulemustest.

Seetõttu otsustati seaduseelnõuga viia sisse järgmised põhimõttelised muudatused: mis tähendab, et seaduse jõustumisel alates 1. augustist 2011 tohiks investeerida vaid sellistesse võlakirjadesse, mille krediidireiting ei ole väiksem kui Baa3 (Moody’s). See peaks aitama vältida investeerimist riskantsetesse ja/või spekulatiivsetesse võlakirjadesse.

Esiteks täiendatakse konservatiivsete pensionifondide investeerimispiiranguid,

Teiseks täiendatakse fondivalitsejatele esitatavaid nõudeid ehk kehtestatakse täiendavad nõuded fondivalitsejaga samasse konsolideerimisgruppi kuuluvatesse fondidesse investeerimiseks.Siiani oli probleemiks see, et pensionikoguja pidi maksma teistesse kohustusliku pensionifondi poolt valitsevatesse fondidesse tehtud investeeringutelt kahekordset valitsemistasu.

Kolmandaks muudetakse kohustuslike pensionifondide vahetamise ja sissemaksete suunamise reegleid nii, et osakuomanik saaks tulevikus paindlikumalt fondi vahetada (kolm korda aastas) ning suunata uued sissemaksed uude fondi ümber just siis kui ta seda soovib (siiani kord aastas).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700