3. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon: Eesti üleminek eurole on alanud edukalt

Euroopa Komisjon avaldas rahulolu Eesti sujuva eurole ülemineku üle.

Üleminek sujub plaanipäraselt,on kirjas Komisjoni pressiteates. "Pühapäeva, 2. jaanuari õhtuks oli 26% maksetest kauplustes tehtud eurodes ning üle 90% klientidest sai ka raha tagasi eurodes. Pankades ja jaekaubanduses ei ole täheldatud suuremaid probleeme.

Komisjoni andmetel oli suurel osal eestlastest euro sularaha taskus juba kaks päeva enne uuele vääringule üleminekut.

Pooltel inimestel olid euro pangatähed ja rohkem kui 60% hoidsid rahakotis euromünte, mille nad olid saanud välisreisidelt või vahetanud pangas või postkontoris.

Sularahaautomaatide täitmine sujus tõrgeteta ning peaaegu kõikidest pangaautomaatidest sai euro pangatähti juba 1. jaanuari esimestel tundidel. Lisaks sellele oli enamik pangakontoreid sularahatehinguteks avatud nii laupäeval, 1. jaanuaril, kui ka pühapäeval, 2. jaanuaril. Ka kaupluste kaardimakseterminalid olid avamise ajaks 1. jaanuaril eurole ümber seadistatud.

Pühade tõttu oli äritegevus eurole ülemineku kahel esimesel päeval tavapärasest tagasihoidlikum. Komisjoni uuringu2 kohaselt tegid 1. jaanuaril sisseoste 36% ja 2. jaanuaril 54% küsitletutest, samal ajal kui tavalisel tööpäeval on see näitaja 60–70%. Enamik inimesi, kes tegi nädalavahetusel sisseoste sularahas, kasutas Eesti kroone, et vabaneda vanast vääringust kaupluses ning mitte minna panka raha vahetama. Teise üleminekupäeva lõpuks oli aga 26% küsitletutest maksnud juba ainult eurodes ning see näitaja on varem euroga liitunud riikidega võrreldes väga kõrge.

Eesti Pank oli kommertspangad varakult euromüntide ja pangatähtedega varustanud ning need edastasid euro sularaha kauplustele ja muudele ettevõtetele lepingu alusel, et eurodes saaks makseid teha ja vahetusraha anda kohe ülemineku esimesel päeval. Tänu piisavale sularahavarule sai väga suur osa jaemüüjatest vahetusraha tagasi anda täielikult eurodes. Teise üleminekupäeva lõpuks anti eurodes tagasi juba 92% vahetusrahast. See näitaja on oluline, kuna Eesti kroonid tuleks käibelt kõrvaldada võimalikult kiiresti.

Uue raha kasutamise teise päeva õhtuks ütles 28% küsitletutest, et neil on rahakotis ainult või enamasti euro pangatähed.

 

Autor: Lemmi Kann, Äripäev

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700