1. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti äriühingud ei tarvitse vastutada välismaiste filiaalide eest

Riigikohus tegi hiljuti huvitava lahendi, millest koorus, et Eesti äriühingud ei tarvitse vahetult vastutada oma välismaiste filiaalide kohustuste eest. Küsimuse lahendab selle riigi õigus, kus filiaalid asuvad ja võib olla, et filiaali võlausaldajatel pole oma nõuetega Eestisse asja.

Kõnealune Riigikohtu tsiviilkolleegiumi 15. novembri 2010. a lahendis nr 3-2-1-100-10 puudutas olukorda, kus Läti äriühing esitas Harju Maakohtule avalduse, milles palus Eestis täidetavaks tunnistada Läti Kaubandus- ja Tööstuskoja Arbitraažikohtu otsuse ning samuti Riia kohtu otsuse.

Viidatud otsustega mõisteti Eesti osaühingu Läti filiaalilt avaldaja kasuks Lätis välja rahaline võlgnevus. Avaldaja leidis, et nii vahekohtu kui kohtu otsus tuleb ka Eestis täidetavaks tunnistada Eesti osaühingu suhtes, kuivõrd äriseadustiku kohaselt vastutab äriühing oma filiaali tegevusest tulenevate kohustuste eest.Seega leidis avaldaja, et filiaali õiguslik staatus tuleb kindlaks määrata Eesti õiguse alusel, st lähtuvalt äriseadustiku põhimõttest, et filiaal pole juriidiline isik ning äriühing vastutab oma filiaali tegevuse eest.Riigikohus eelviidatud seisukohaga ei nõustunud, märkides, et filiaali õiguslik staatus tuleb kindlaks määrata filiaali asukohamaa seaduse alusel. Seega olukorras, kus on tarvis otsustada Eesti äriühingu välisriigi filiaali õigusliku staatuse üle, peab hindama filiaali asukohariigi õiguse alusel (käsitletavas Riigikohtu lahendis tähendas see lähtumist Läti õigusest), kas filiaali näol on tegemist iseseisva varalise vastutusega isikuga (juriidiline isik) või mitte.Kui filiaali asukohariigi õiguse kohaselt on filiaal käsitletav juriidilise isikuna, vastutab filiaal iseseisvalt oma kohustuste eest ning filiaali suhtes tehtud välisriigi vahekohtu ega kohtuotsust ei saa Eesti äriühingu suhtes Eestis täidetavaks tunnistada.Filiaali asutamisel välisriigis on seega oluline teha kindlaks, milline on filiaali õiguslik staatus vastava välisriigi õiguse alusel. Sellest sõltub vahetult ka Eesti äriühingu hilisem võimalik vastutus filiaali tegevuse eest.

Autor: Lemmi Kann, Andreas Veeret

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700