Autor: Lemmi Kann • 17. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas deklareerida koolituskulu maksusoodustust õppemaksu hüvitamisel

Mida tuleb silmas pidada koolituskulude maksusoodustuste deklareerimisel, selgitab maksu- ja tolliamet.

Tulumaksuseaduse järgi on füüsilisel isikul õigus maksustamisperioodi tulust maha arvata tema poolt maksustamisperioodil tasutud enda ja oma alla 26 aasta vanuse alaneja sugulase, õe või venna koolituskulud või eelnimetatud koolituskulude puudumisel ühe alla 26 aasta vanuse Eesti alalise elaniku koolituskulud.

Koolituskulu maksusoodustuse deklareerimisel tuleb silmas pidada, et koolituskulu ei ole lubatud deklareerida, kui selle koolituskulu katteks saadi või saadakse maksuvaba stipendiumit või hüvitist. Maksusoodustuse või –vabastuse topelt arvesse võtmine ei ole õigustatud.

Stipendiumit või hüvitist koolituskulu katteks võib saada kas enne koolituskulu tasumist või hiljem tagantjärele.

Selgitame järgnevalt, kuidas erinevate situatsioonide korral koolituskulu deklareerida.Näiteks võib Eesti Vabariigi põhiseaduse ja kodakondsuse seaduse tundmise eksami sooritanud isik taotleda Vabariigi Valitsuse kinnitatud piirmäära ulatuses eesti keele õppekulude hüvitist. Samuti on keeleõppe kulude hüvitist võimalik taotleda Euroopa Sotsiaalfondist Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed kaudu. Hüvitist saadakse pärast koolituse läbimist ning õppemaksu tasumist.Kui hüvitist saadakse õppemaksu tasumisega samal kalendriaastal, siis ei ole lubatud hüvitatud summa ulatuses koolituskulu mahaarvamist deklareerida. Kui tasutud õppemaks on suurem kui saadud hüvitis, võib deklareerida selle osa õppemaksust, mis ületab hüvitise summat.Kui keeleõppe eest on näiteks tasutud 8000 krooni, millest hüvitati 6000 krooni, võib deklareerida koolituskulu mahaarvamist 2000 krooni. Kui aga õppemaksu tasumise aasta tuludeklaratsiooni esitamise ajal ei ole hüvitise saamine veel ette teada, võib koolituskulu mahaarvamise deklareerida, kuid hüvitise hilisemal saamisel kas järgmisel kalendriaastal või hiljem, tuleb hüvitatud summa näidata hüvitise saamise aasta tuludeklaratsioonis kui muu tulu.Kirjeldatud juhul koolituskulu tasumise aasta tuludeklaratsiooni parandama ei pea. Seega tasaarvestus tehakse tuludeklaratsiooni esitades ning keeleõppe kulu hüvitise taotlemisel ei tule tulumaksu summat hüvitatavast summast iseseisvalt maha arvestada.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700