Autor: Lemmi Kann • 11. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vahetustega töö pärast lapsepuhkuselt naasmist

Küsimus: Olen hetkel veel lapsehoolduspuhkusel, kuid varsti saab laps 3-aastaseks ja tuleks tööle tagasi minna. Töö on aga 3 vahetusega (07:00-15:00; 15:00-23:00 ja 23:00-07:00). Olen suurema osa lapsega kahekesi ja ei saa sellistel aegadel tööl käia, kuna lasteaed on avatud 07:00-18:00.Kuulsin, et pidid olema mingid paragrahvid, mis peavad võimaldama päevase tööaja alaealise lapsega ja/või üksikvanemale (sest nagu enne kirjutasin, siis olen suurem osa lapsega kahekesi). Kuidas sellises olukorras käituda ja millised õigused minul kui töötajal on?Või ei ole siin muud võimalust, kui ise lahkumisavaldus kirjutada?

Vastus: Tööandja peab tagama töötajale töötingimused kooskõlas pooltevahelise töölepinguga. Seega sõltub lahendus sellest, kuidas oli Teie tööaeg reguleeritud töölepingus/kuidas see toimus varasemalt.

Kui tööaeg varem oli teistsugune ning töööandja on vastavuses töölepingu seaduse § 47 lõikega 4 tööajakorraldust (nt vahetuste alguse ja lõpu aegu) ühepoolselt muutnud, siis on töötajal võimalik viidata sellele, et arvestatud ei ole mõlemapoolseid (ehk ka töötaja) huve ning tööajakorralduse muudatus on töötajale ülemäära koormav. Sellisel juhul on võimalik nõuda tööd nii, nagu see oli varasema tööajakorralduse puhul.

Kui aga olete kogu aeg sellistes vahetustes töötanud ning see on vastavuses Teie töölepinguga, ei ole otseselt õigust nõuda oma töölepingu muutmist ja teistsuguse tööaja rakendamist.

Mõistagi tasub püüda tööandjaga võimaluste üle läbi rääkida, kuid vahetustega töö puhul ei pruugi tööandjal olla võimalust tulla Teile tööaja osas vastu.

Äripäeva käsiraamatute foorumis  vastas küsimusele advokaadibüroo

Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700