Autor: Lemmi Kann • 1. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

9 kuuga üle 750 miljoni deklareerimata makse

Selle aasta 9 kuu jooksul läbi viidud kontrollimiste tulemusel selgus, et deklareerimata ja tasumata on jäetud kokku 751 miljonit krooni makse, teatas Maksu- ja Tolliamet.

”Kontrollitud juhtumitest 90% ulatuses tuvastas maksuhaldur maksuseaduste rikkumise, neist 70% on käibemaksualased rikkumised ja käibemaksupettused. Ettevõtjate seas on aga endiselt suurim probleem fiktiivsete arvete kasutamine,” ütles Maksu- ja Tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik.

9 kuuga viis maksuhaldur läbi ka 1964 käibemaksukohustuslasena registreerimisele eelnenud kontrolli, millest 803 juhul lõppes see registreerimisnumbri andmata jätmisega. Enamikel juhtudel tuvastas maksuhaldur registreeringu taotlenute soovi saada registrisse firmat, mille eesmärk ei olnud ettevõtlusega tegelemine.

9 kuuga tehti ka 3680 käibemaksukohustuslasena registreerimisele järgnevat ettevõtluse kontrolli, millest 2744 juhul kustutati isik registrist, sest reaalset ettevõtlust ei toimunud.

Maksuhaldur juhib tähelepanu, et ettevõtluse puudumisel võivad isikud ise esitada avalduse enda käibemaksukohustuslaste registrist kustutamiseks. Niisugusel juhul ei vii maksuhaldur läbi isiku suhtes kontrollimenetlust ja tal puudub maksudeklaratsiooni vormi KMD esitamise kohustus.

Selle aasta prioriteetsed kontrollimise valdkonnad on kütuse-, ehitus-, vanametalli- ja metsandussektor. Olulisel kohal on ka fiktiivsete arvete kasutamise ning ümbrikupalga maksmise ja käibemaksupettuste tõkestamine.

Käibemaksukohustuslase registri numbri kehtivust saab kontrollida Maksu- ja Tolliameti kodulehel aadressil: https://apps.emta.ee/e-service/doc/a0003.xsql.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700