Autor: Lemmi Kann • 28. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ernst & Young: euroriikide valitsused on liiga optimistlikud

Euroriikide valitsused on oma ootustes majanduse kasvu ja töötuse vähenemise suhtes liiga optimistlikud - seda ei juhtu niipea, nenditakse konsultatsioonifirma Ernst & Young`i poolt läbi viidud Eurozone majandusprognoosis.

Prognoosi kohaselt on finantskriisist toibumine olnud kolmandas kvartalis oodatust aeglasem. 2011. aastaks prognoositakse euroalasse kuuluvatele riikidele 1,4% majanduskasvu. Suureks probleemiks on kõrge töötuse määr, mis ei hakka vähenema enne 2011. aasta keskpaika.

„Kolmandas kvartalis läbi viidud Eurozone Forecast EEF uuringu tulemustest selgub, et varem prognoositud 1,5% majanduskasv on osutunud ennatlikult positiivseks, seda peamiselt Saksamaa majanduse märkimisväärsete tulemuste tõttu,” rääkis Ernst &Young Baltic ASi partner Ranno Tingas.

EEF on sellest tulenevalt prognoosi üle vaadanud ja ennustab 2011. aastaks väiksemat, 1,4% kasvu.

"Eurotsooni riikides, aga ka Eestis, on suurimaks probleemiks kõrge töötuse määr, mis omakorda mõjutab erasektori tarbimise jätkusuutlikkust ning see omakorda sunnib siseturul tegutsevaid ettevõtjaid hindu korrigeerima. Uuringu kohaselt ei hakka töötus vaatamata valitsuste positiivsetele sõnumitele märkimisväärselt langema enne 2011. aasta keskpaika,“ ütles Tingas.

Ta selgitas, et enamik euroalasse kuuluvate riikide valitsusi on raskes olukorras ka piirava eelarvepoliitika tõttu, mis sunnib otsima täiendavaid kulukärpe kohti ning toob endaga kaasa maksukoormuse tõusu, pensioniea tõusu jmt.

„Näiteks on Prantsusmaa sotsiaalpoliitilised otsused toonud kaasa juba nädalaid kestvad streigid üle riigi,” märkis Tingas

“Selles osas eristub Eesti positiivselt ning maksukoormuse tõusu lähiajal näha ei ole. Samas võiks riik üle vaadata tööjõumaksud, et vähendada palgakulusid, mis toetaks omakorda uute töökohtade loomist. Konkreetsemalt tuleks vähendada töötuskindlustuse maksu määrasid ning kehtestada sotsiaalmaksu ülempiir,“ lisas ta.

Ernst & Young`i partneri Ivar Kiigemägi sõnul on ligipääs vabale kapitalile piiratud ja sissetulevate investeeringute maht endiselt väike, seda eriti Ida-Euroopas.

„Paljud eurotsoonis olevad ettevõtted lükkavad edasi nii investeerimisotsuseid kui ka värbamisotsuseid,” ütles Kiigemägi ja lisas, et samas on tarbijate säästlik käitumine trendiks muutumas.

“Selle lisanduvad probleemid pangandussektoris, kus peaks bilansid puhastama – teisisõnu vabanema halbadest laenudest. Uued omakapitali nõuded ja tasumata laenude ebamäärane tulevik toob kaasa laenupoliitikat veelgi enam mõjutavaid mahakandmisi. Ettevõtted ei saa pangakrediidile loota ja pankade ettevaatlikkus limiteerib oluliselt pikaajalist finantseerimist, seega ka edasist majanduskasvu,” rääkis ta.

Ernst&Youngi uuringust selgub, et 2011. aastal tuleb riikidel tegeleda kaubandusest tuleneva inflatsiooni tõusuga. Kuigi täna on inflatsioonitase suhteliselt madal, on see siiski kõrgem kui seda sarnaste kehvade majanduslike tingimuste puhul tavaliselt eeldatakse.

Kõrge inflatsioonitase omakorda kahandab elanike ja ettevõtete ostujõudu.

„Kuna Eesti on alates aastast 2011 eurotsooni liige, siis tuleks meil täna ära kasutada euro nõrka kurssi ja seda just ekspordis. Euro hiljutise kukkumise tõttu on ekspordile orienteeritud ettevõtted muutunud konkurentsivõimelisemaks ja prognoositakse, et euro kurss jääb nõrgaks vähemalt aastani 2012,“ mõrkis Kiigemägi.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700