Autor: Lemmi Kann • 20. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolituskulude hüvitamise kokkulepe - millal lubatud?

Küsimus: Tööandja soovib välja tulla uue paketiga klientidele, mis nõuab aga töötajatelt spetsiifilisi teadmisi. Otsustatakse koolitada kaks töötajat. Kuna koolitus on kallis ning ajamahukas ja toimub vaid üks kord aastas, on tööandja huvitatud, et töötaja ei lahkuks pärast koolitust kohe ettevõttest (töötajale annab koolituse läbimine väga hea plussi tööturul konkureerimiseks), kuna see tooks kaasa ettevõttele olulist kahju (väljatöötatud paketti ei ole võimalik müüa, kuni pole koolitatud järgmist töötajat, mis võib võtta kuni aasta, kui mõni klient on vahepeal teinud broneeringud tuleb need tühistada jne). Kas antud juhul on tööandjal õigus töötajaga sõlmida koolituskulude hüvitamise kokkulepe?

Vastus: See, kas töötajaga võib sel puhul sõlmida koolituskulude kokkuleppe, peaks sõltuma sellest, kas töötajal on võimalik jätkata tööd ka ilma koolitust saamata/sellega nõustumata.

Kui töötaja saaks töötada edasi senisel viisil ning senise väljaõppega, kuid on huvitatud ametikõrgendusest ja koolituse läbimisest ning saab omandatavaid teadmisi ka edaspidi (ka mujal töötades) kasutada, siis võib väita, et koolituskulude kokkulepe on lubatav.Kui aga tööandja nõuab töötajalt koolituse läbimist ning töötaja ei saa jätkata tööd koolitust läbimata, siis on sisuliselt tegemist tööandja koolituskohustusega ning koolituskulude hüvitamise kokkulepe oleks tühine.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700